latinica  ћирилица
26/11/2016 |  12:44 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Опречне реакције на Кастрову смрт, саучешћа свјетских лидера (ВИДЕО)

Вијест о смрти дугогодишњег кубанског лидера Фидела Кастра изазвала је опречне реакције - док у Хавани тугују, на улицама Мајамија се слави, а неки садашњи и бивши страни лидери изразили су жаљење због смрти револуционарног вође, преносе данас агенције.
Фидел Кастро - Фото: Getty Images
Фидел КастроФото: Getty Images

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас телеграм саучешћа предсједнику Државног савјета Кубе Раулу Кастру поводом смрти бившег предсједника Фидела Кастра и истакао да је Кастро, као освједочени љевичар, дао немјерљив допринос у изградњи и развоју кубанског друштва.

Кубанска државна телевизија данас емитује специјални програм о животу преминулог бившег лидера, а становницима Хаване харизматични револуционарни вођа већ недостаје и за многе је вијест о његовој смрти болан ударац, јавља АП.

С друге стране, пола сата након што су кубанске власти званично саопштиле да је Кастро преминуо, настало је опште весеље у насељу "Мала Хавана" у Мајамију, гдје живе многи Кубанци који су тамо побјегли од комунистичке владавине.

Радост због смрти Фидела Кустра неки су изразили трубећи из аутомобила, а неки ударајући у шерпе, машући кубанским заставама и клицајући у центру те заједнице Кубанаца у егзилу на Флориди, гдје је чак истим поводом приређен и ватромет уз звуке салсе, наводи америчка агенција.

На вијест о Кастровој смрти реаговали су и страни званичници, па је тако француски предсејдник Франсоа Оланд изјавио је да је Фидел Кастро био оличење "и нада и разочарања" кубанске револуције, преноси АФП.

"Као актер хладног рата, он је за Кубанце представљао понос у одбацивању спољне доминације", истакао је Оланд.

Предсједник Ел Салвадора Санчес Серен изразио је дубоко жаљење за "пријатељем и вјечним другом", а предсједник Мексика Енрике Пења Нијето је на Твитеру написао да је Кастро био пријатељ Мексика који је унапређивао билатералне односе засноване на поштовању, дијалогу и солидарности.

"Индија жали за губитком великог пријатеља", поручио је путем Твитера и индијски премијер Нарендра Моди.

Шпанска влада је поздравила Кастра ако "фигуру од огромног историјског значаја".

Бивши совјетски предсједник Михаил Горбачов рекао је агенцији Итерфакс да је Фидел Кастро у 20. вијеку учинио све што је могао да уништи колонијални систем и успостави кооперативне односе, при чему је ојачао земљу за вријеме најоштрије америчке блокаде и, иако под огромним притиском, извео Кубу из блокаде на пут независног развоја.

Новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп огласио се поводом смрти Фидела Кастра, написавши на Твитеру "Фидел Кастро је мртав!".

Трамп поред ове реченице није додао никакво појашњење. Трамп који дужност преузима 20. јануара, запријетио је раније да ће поништити одлуку предсједника Барака Обаме да обнови односе са Кубом због бојазни у вези са вјерским слободама.

Вијест о смрти дугогодишњег противника САД данас пуни наслове америчких медија, који су њоме рано јутрос апдејтовали вебсајтове послије празничног викенда и обиљежавања Дана захвалности, обимно извјештавајући о преминулом кубанском револуционару.

Тако, "Њујорк тајмс" Кастра описује као човјека који је "исфрустирао 11 америчких предсједника и накратко гурнуо свијет до ивице нуклеарног рата" и као "велику међународну фигуру чији је значај у 20. вијеку знатно превазишао оно што се могло очекивати од шефа мале острвске државе са 11 милиона становника".

"Вашингтон пост" пише о Кастру као о "духовном светионику за свјетску крајњу левицу" и наводи да "иако га је вољело мноштво сљедбеника, критичари га виде као респресивног лидера који је Кубу практично претворио у гулаг".

"Кастро је своје пркошење западном капитализму носио као почасну значку, одржавајући комунизам живим у западној хемисфери двије деценије након краха Совјетског Савеза", закључује "Лос Анђелес тајмс".

Руски предсједник Владимир Путин похвалио је данас Фидела Кастра, лидера кубанске револуције који је преминуо у петак увече у 90. години, назвавши га "симболом једног раздобља" и "искреним и поузданим пријатељем Русије", саопштио је Кремљ, јавља АФП.

"Име овог истакнутог државника се с правом сматра симболом једног раздобља у новијој историји свијета", написао је Путин у телеграму кубанском предсједнику и Фиделовом брату Раулу Кастру, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг