latinica  ћирилица
26/11/2016 |  13:12 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Шире се пожари Западном обалом, израелски насељеници бјеже

Пожари у близини јеврејских насеља на Западној обали приморали су стотине људи да напусте своје домове, након масовне евакуације у Израелу и хапшења више од 10 особа под сумњом да су подметнуле пожаре, саопштила је данас полиција.

Израелски и палестински ватрогасци, уз помоћ страних авиона, боре се са десетинама пожара који су још прије неколико дана захватили терене под грмљем широм Израела, а чије ширење поспјешује суво и вјетровито вријеме, због чега су евакуисане десетине хиљада људи, јавља АФП.

Око 1.000 становника је морало да напусти насеље Халамиш код Рамале док је 45 кућа уништено или оштећено ватреном стихијом, саопштила је портпаролка полиције.

Пријављени су и пожари код насеља Долев, Алфеи Менаше и Карнеи Шомрон на Западној обали, мада одатле нико није евакуисан.

У трећем по величини израелском граду Хаифи, одакле је у четвртак евакуисано неколико десетина хиљада људи због пожара који је пријетио да прогута читава насеља, становници су почели да се враћају како би процијенили причињену штету.

Ватрогасни авиони из Израела и земаља међу којима су Русија, Турска, Грчка, Француска, Шпанија и Канада наставили су да гасе пожаре на локацијама на којима горе, укључујући село Натаф надомак Јерусалима.

Пристигао је и амерички супертанкер, који се сматра највећим ватрогасним авионом у свијету, а који ће се данас придружити спасилачким операцијама.

Полиција је саопштила да је 14 особа ухапшено на основу сумње да су били немарни или су намјерно изазвали пожаре, не наводећи детаље о њиховом идентитету.

Израелске власти сумњају да су неки од пожара криминалног поријекла и да су можда повезани са израелско-палестинским сукобом.

Премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у петак да нема сумње да су неки од пожара подметнути и поручио да "се за почињене злочине и за тероризам у подметању пожара мора платити цијена", подсјећа француска агенција.

Извор: Танјуг