latinica  ћирилица
26/11/2016 |  13:36 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Малине и купине замајац развоја Сребренице

Влада Републике Српске је одобрила 100.000 марака предузећу за прераду воћа и поврћа "Фуд Вели" из Скелана с циљем унапређења и проширења производње малина и купина на подручју Сребренице.
Купине - Фото: СРНА
КупинеФото: СРНА

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је ово предузеће носилац развоја пољопривредне производње, поготово јагодичастог воћа.

- Један од циљева је повећање броја пољопривредних газдинстава која се баве производњом јагодичастог воћа, као и изградња коморе за хлађење свјежих производа, капацитета око 300 тона - истакли су у Министарству.

Додају да је у току ове године предузеће "Фуд Вели" са ширег подручја ове општине откупило око 500 тона купина и малина, а у објекат за откуп, складиштење и прераду до сада су инвестирали око 1,2 милиона КМ.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и развој Сребренице Владан Миловановић каже да је свако улагање у производњу јагодичастог воћа од великог значаја.

- У производњу је укључено око 1.000 домаћинстава, а планирамо да садашњу производњу од 1.200 тона удвостручимо - казао је Миловановић.

Додаје да узимајући у обзир цијену малина, која се креће између три и четири марке по килограму, приходи по дунуму достижу 5.000 марака.

Директор предузећа "Фуд Вели" Милош Катанић је изразио задовољство чињеницом да су општина и Влада РС препознале могућност проширења производње јагодичастог воћа, за шта одстоје огромни капацитети.

- Суштински проблем са којим се сусрећемо је недостатак малина и купина, зато желимо помоћи произвођачима да повећају засаде и побољшају квалитет плодова, а то ће нам обезбиједити ова новчана помоћ - рекао је Катанић.

Програм
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ради на програму развоја Сребренице у наредном четворогодишњем периоду.

- Ова помоћ је значајна, јер општина нема довољно стручног кадра за израду оваквог програма, који ће садржавати конкретне оперативне мјере, у којима ће бити сагледани сви аспекти производње у поменутим областима, од примарне производње до прераде - истакли су у Министарству.

Извор: Глас Српске