latinica  ћирилица
26/11/2016 |  17:34 ⇒ 27/11/2016 | 12:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: За плави дизел издвојено 27 милиона КМ (ВИДЕО)

Власти Републике Српске поново не могу да нађу заједнички језик са српским преставницима у институцијама БиХ. Чак ни када је ријеч о ономе што би било значајан подстицај пољопривредним произвођачима – плавом дизелу.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Лавину је покренуо министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић (СДС) изјавом да Влада Српске не жели плави дизел. На одговор предсједнице Владе Републике Српске није дуго чекао.

Мирко Шаровић је изрекао лаж којом поново жели да обмане јавност, категорична је премијерка Српске. Демантује га и одлука Владе којом је још 2013. године уведен овај вид подршке пољопривредницима. За ту мјеру одлучила се након што, годину уназад, није било слуха власти на нивоу БиХ. Тако је Влада Српске остала усамљена у обезбјеђивању средстава за набавку плавог дизела.

Гориво је јефтиније за 60 фенинга по литру. На хектар засијане оранице 100 литара плавог дизела. За Недељка Дејановића из Ламинаца код Градишке то је знатна уштеда. 

Регресирано гориво знатно је смањило трошкове производње и Петру Драгојловићу из Амајлија код Бијељине. Ове године засијао је 80 дунума пшенице и за то добио 650 литара плавог дизела.

За набавку регресираног горива, Влада Српске до сада је извдојила 27 милиона КМ. У години на измаку за ту намјену обезбијеђено је шест милиона марака. Субвенционисано је 10 милиона литара горива.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић рекао је да је ово једна од најуспјешнијих и најбољих аграрних мјера, те да обухвата 20.000 пољопривредника годишње.

И поред тога, Мирко Шаровић тврди да је Влада против увођења плавог дизела. Против су, према његовим ријечима, и премијерка и министар финансија који је и члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање.

"И даље ћу се залагати за увођење плавог дизела, али ако то не жели Влада Републике Српске, која сматра да има довољно средстава за подстицај биће врло упитно како ћемо са тим успјети да обезбиједимо свеукупну подршку и кроз Управни одбор Управе за индиректно опорезивање и, наравно, подршку ММФ-а, јер су представници Републике Српске на састанку са ММФ били изричити да им не треба плави дизел", навео је министар Шаровић.

Ово је лаж - категорична је премијерка Српске Жељка Цвијановић. Шаровић је, каже, лагао и да се о плавом дизелу договорио са ММФ-ом. И тада смо објашњавали да је то било јефтино обмањивање јавности и ништа више, каже Цвијановићева.

"За разлику од Шаровића и лажљивог СДС-а, Влада Српске не обмањује своје грађане. Ми с њима разговарамо и без увијања кажемо шта јесте, а шта није реално. А кад обећамо, то и извршимо", навела је премијерка Цвијановић.

Огласило се и Министарство финансија Републике Српске. Позивају Шаровића да заштити пољопривредне произвођаче од неконтролисаног увоза робе сумњивог квалитета и онемогући увоз по дампинг цијенама, умјесто што им, како наводе, обећава плави дизел који у Српској имају већ три године.