latinica  ћирилица
27/11/2016 |  13:32 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Золак: Ефекти примјене правилника о контроли лијекова већ почетком фебруара

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове БиХ Александар Золак изјавио је данас да ће се ефекти примјене новоусвојеног Правилника о начину контроле цијена лијекова у БиХ осјетити већ почетком фебруара и да ће бенефите од тога имати сви у БиХ, како грађани, тако здравствени фондови и установе.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Золак је рекао новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником ПДП-а Браниславом Бореновићем да Правилник о начину контроле и обликовања цијена лијекова, који је Савјет министара БиХ усвојио 24. новембра, ступа на снагу 60 дана од усвајања.

Он је истакао да ће примјена овог правилника омогућити да се остваре уштеде на цјелокупном тржишту лијекова у БиХ од 10 одсто или око 50 милиона КМ на годишњем нивоу.

"То не значи да ће сви лијекови појефтинити за 10 одсто, како се то понегдје тумачи. То је проценат уштеда на тржишту, а неки лијекови ће бити јефтнији за 80 одсто, неки за 10 или за 60 одсто. Цијена појединих лијекова која је била двоструко већа него у окружењу, довешће се на ниво из окружења", навео је Золак.

Он је додао да ће контролу примјене цијена лијекова по овом правилнику обављати надлежни ентитетски инспекцијски органи.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да усвајање овог правилника представља испуњење обећања грађанима датог прије 10 мјесеци и да је то био један од кључних приоритета уласка ове партије у власт на нивоу БиХ.

Он је додао да је други циљ ПДП-а у власти на нивоу БиХ да се помјери рок за плаћање ПДВ-а на крај мјесеца.

Говорећи о Савезу за промјене, Бореновић је навео да је потребно редефинисати активности ове политичке групације која ће се 2018. године појавити као врло озбиљна алтернатива садашњој власти у Републици Српској.

Он је рекао да се ПДП залаже да се питање перспективне војне имовине рјешава у комплету са свом имовином у БиХ која је предмет таквих дискусија, истичући да у тим активностима треба зауставити све антидејтоонске потезе и све оно што није предмет договора.

Извор: Срна