latinica  ћирилица
28/11/2016 |  09:00 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Угљевик-Грац: 100 такмичара на фестивалу хармонике

На Другом фестивалу хармонике "Акордеонфест 2016", које је одржан у аустријском граду Грац у организацији Основне музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика, наступило је више од 100 такмичара.Директор Основне музичке школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић изразио је задовољство што је фестивал одржан у Грацу, граду који носи статус пријестонице европске културе.

"Циљ фестивала је да афирмише младе таленте и промовише хармонику на најбољи могући начин. Овај фестивал угостио је учеснике из Аустрије, Русије, Украјине, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ", рекао је Перић новинарима.

Он је истакао да је организаторима фестивала, који окупља врхунске умјетнике, педагоге, извођаче, ученике и љубитеље хармонике из свих крајева свијета, у будућем периоду задатак и циљ да "Акордеонфест" постане један од водећих и најзначајнијих фестивала у Европи.

Перић је посебно захвалио Одјељењу за културу града Граца на пруженој подршци у организацији фестивала, који је одржан јуче.

У међународном жирију који оцјењивао учеснике били су Зоран Рикић и Драгана Младеновић /Србија/, Јевгениј Кобијаков /Украјина/, Едуард Акханов /Русија/, Далибор Бољун /Хрватска/, Маркус Ваидахер /Аустрија/ и Славиша Перић /БиХ/.

Лауреати фестивала у категорији солисти су Ђорђе Перић из Угљевика у преткатегорији, Саво Вучковић из Републике Српске у беби-категорији, а Филип Самарџић из Србије лауреат је прве категорије.

Анте Селак из Хрватске побједник је друге категорије, лауреат треће категорије је Радован Ивановић, Драго Гарић побједник је четврте категорије, а најбољи у петој категорији је Алекса Мирковић.

Ученици Музичке школе из Граца лауреати су "А" категорије у конкурецији камерних састава, а категорије "Б" ансамбл Глазбене школе "Макарска".

Извор: СРНА