latinica  ћирилица
28/11/2016 |  10:33 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Кандидати "Иницијативе за Столац" уложили жалбе Суду БиХ

Кандидат "Иницијативе за Столац" за начелника Стоца Салмир Каплан, те кандидати за општинско вијеће Демир Махмутћехајић и Ахмет Љубовић уложили су жалбу на одлуку Централне изборне комисије БиХ о њиховом уклањању с листи.
Столац - Фото: РТРС
СтолацФото: РТРС

Из "Иницијативе за Столац" навели су да је жалба уложена јер је ЦИК БиХ неправилно утврдио чињенично стање и погрешно примијенио прописе.

"Тражимо од Апелационог одјељења Суда БиХ да поништи одлуку којом се кандидати уклањају са кандидатске листе, те поништавање изречених казни. ЦИК БиХ у образложењу није навео никакве доказе на основу којих је донио своје одлуке, а није ни узео у обзир околности случаја", кажу у овој инцијативи.

Из "Иницијативе за Столац" саопштено је да су кажњени кандидати спријечили тежа кршења Изборног закона БиХ, попут гласања без важећих докумената БиХ, "гласања мртвих", гласања за више особа, али и опструкције и злоупотребе положаја при смјени чланова бирачких одбора.

Они додају да је пропусте Општинске изборне комисије /ОИК/ као и повреду Изборног закона од предсједника Ивана Перића потврдио и сам ЦИК тиме што је донио одлуку о његовом разрјешењу.

"У суштини, ЦИК БиХ је својим одлукама теже казнио оне који су инсистирали на поштовању Изборног закона, него оне који су га кршили. Чак је и члан ОИК-а који је поднио притужбе због кршења Изборног закона од Ивана Перића, добио исту казну као и сам Перић", додаје се у саопштењу.

У тексту се наглашава да је ЦИК БиХ својим одлукама обесмислио поновне изборе у Стоцу, с обзиром да су у понуди остала само два кандидата из реда хрватског народа.

"Ми нећемо пристати на такав модел `демократије` и не тиче нас се што неко Столац сматра `хрватским простором` у којем ни по коју цијену нико други осим ХДЗ-а не може бити на власти. ЦИК систематски ствара околности које би на власти оставиле тренутног начелника Стјепана Бошковића из ХДЗ-а", наводе из "Иницијатве за Столац".

Они додају да су уз жалбу доставили и око 500 страница документације са свим кривичним пријавама, жалбама и јавним апелима на које су се оглушили ЦИК, ОЕБС и ОХР, те их позивају да обезбиједе поштене изборе у Стоцу.

ЦИК БиХ изрекао је казне уклањања с кандидатских листи Салмиру Каплану, Демиру Махмутћехајићу, Ахмету Љубовићу и Божи Рагужу, те новчане казне од 5.000 КМ. Са казнама од 1.500 до 5.000 КМ кажњени су и политички субјекти који су их кандидовали.

Каплан и Махмутћехајић кажњени су због говора мржње, ометања и опструкције изборног процеса, док су Љубовић и Рагуж кажњени због ометања и опструкције изборног процеса у Стоцу 2. октобра.

Извор: СРНА