latinica  ћирилица
28/11/2016 |  11:47 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ почетком децембра о Босићевој апелацији

Уставни суд БиХ разматраће 1. и 2. децембра захтјев предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младена Босића за оцјену уставности Одлуке о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године од 18. маја и Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.
Младен Босић - Фото: РТРС
Младен БосићФото: РТРС

Босић је поднио апелацију за оцјену уставности одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственим критеријумима за програм обраде података са пописа.

Босић је у захтјеву затражио и доношење привремене мјере којом би била суспендована примјена одлуке директора Агенције за статистику БиХ и одгођено објављивање резултата пописа.

Јукић је без сагласности представника Републике Српске донио одлуку о програму обраде података пописа на основу које је око 196.000 људи из спорних пописница третирано као стално становништво БиХ иако годинама живе у иностранству.

Агенција за статистику БиХ објавила је 30. јуна резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Уставни суд БиХ разматраће и захтјеве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, првог замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефика Џаферовића, предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића и четири делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Биће размотрени и захтјеви 25 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, 35 посланика Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и 16 делегата Дома народа Парламента ФБиХ за рјешавање уставноправног спора са Републиком Српском у вези са Одлуком о расписивању референдума о Дану Републике Српске.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан изјавио је Срни да је овај захтјев садржавао и захтјев за доношење привремене мјере да буде обустављена примјена Одлуке о расписивању републичког референдума.

"Уставни суд БиХ прво је донио привремену мјеру којом је суспендовао дејство Одлуке о расписивању референдума до коначног одлучивања о захтјеву, а сад је на дневном реду сједнице доношење коначне одлуке - је ли та одлука о референдуму у складу са Уставом БиХ или није", појаснио је Мијан.

Уставни суд БиХ разматраће и захтјев Боже Љубића из периода када је обављао функцију предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности појединих одредаба Изборног закона БиХ.

Мијан је појаснио да Љубић сматра неуставним поједине одредбе Изборног закона БиХ које се односе на начин попуњавања избора Дома народа у Парламенту ФБиХ.

Извор: СРНА