latinica  ћирилица
28/11/2016 |  14:06 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Најбоље рјешење за питање војне имовине - испоштовати Дејтон

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је најбољи начин за рјешавање питања војне имовине да се испоштује Дејтонски споразум.
Недељко Чубриловић (Фото:NSRS/A.Чавић) -
Недељко Чубриловић (Фото:NSRS/A.Чавић)

"У том споразуму је дефинисано шта је чија имовина, поготово ако имате на уму чињеницу да Српска сачињава 49 одсто укупног простора БиХ. Узимајући дио по дио, нарушава се то начело", рекао је Чубриловић новинарима у Градишци.

Према његовим ријечима, уколико дође до удаљавања од изворног Дејтона, односно од законских рјешења, онда ће се улазити из грешке у грешку.

"Ово, како се сада мисли и како се наговјештава да ће бити урађено и какве су одлуке, свакако не води добром рјешењу", сматра Чубриловић.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ да одбаци апелације из Републике Српске, Чубриловић је оцијенио да то још једном говори о дволичности тог суда.

"Тај суд разматра оно што они сматрају да треба, не држе се права и законских обавеза, а онда се чуде зашто је незадовољство у Републици Српској радом тога Суда", каже Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске је нагласио да такав однос Уставног суда свакако није у реду. "Видјећемо у будућности какав став ће Република Српска заузимати према тим питањима", додао је Чубриловић.

Коментаришући информацију да ће кривичну пријаву против њега Тужилаштву БиХ прослиједити представници Фондације "Истина, правда, помирење" из Тузле због, како су навели, недавне додјеле повеља Народне скупштине Српске "осуђеним ратним злочинцима", Чубриловић је рекао да није чуо за ту пријаву.

"Народна скупштина није додјељивала никаква признања и то није везано за то, то је везано за Одбор за обиљежавање 25 година Народне скупштине и то су одлуке тог одбора. За ту пријаву не знам, ви кажете да је најављена. Видјећемо кад дође, овдје је све могуће", додао је Чубриловић.

Извор: СРНА