latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:35 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Оскрнављена кућа Иве Андрића у Херцег Новом

Особе које се потписују као "Анђела и Жељка" својим натписима руже културна добра Херцег Новог, међу којима је и Дом Иве Андрића.
Оскрнављена кућа Иве Андрића у Херцег Новом - Фото: Facebook
Оскрнављена кућа Иве Андрића у Херцег НовомФото: Facebook

На плочи испред куће нобеловца на Топлој, натпис Дом Ива Андрића, је прецртан а додато је име Анђеле и Жељке, преноси локални Радио Јадран.

Само педесетак метара даље, готово култна гвоздена врата са каменим оквиром и два лава, једне од најстаријих кућа у Новом, такође оскрнављена. Неко се чак пео да би исписао имена Жељке и Анђеле на постоље једног каменог лава.

"Шта је могло натерати некога да тако безочно гази по општем добру, по препознатљивим симболима овога града? Када се то десило? Је ли ко видео починиоце? Хоће ли бити кажњени?


Није познато колико се овакав прекршај кажњава по новској Одлуци о комуналном реду и да ли је ико икада кажњен за писање графита или шкрабања на недозвољеним мјестима.

Иначе, у Херцег Новом је почело недавно исцртавање мурала на одређеним мјестима, као врста уличне умјетности, што је за сваку похвалу. Али, очигледно за сузбијање ругла од графита на споменицима, фасадама и плочама, недостаје више кућног и школског васпитања, више контроле и строже санкције", пише у извјештају локалних медија.

Извор: Блиц