latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:48 | Аутор: РТРС

Кина гради филмски студио вриједан двије милијарде долара

Влада Кине најавила је да планира изградњу филмског студија вриједног око двије милијарде долара, као дио стратегије те земље да прошири свој утицај у области културе.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Студио у округу Чонгкинг, на југозападу земље, имаће у свом саставу тематски парк, играоницу, онлајн забаву и туристичке атракције, јавили су државни медији. Изградња ће почети почетком сљедеће године и очекује се да ће пројекат коштати 15 милијарди јуана, односно 2,18 милијарди долара.

Кинески званичници навели су да већ имају оперативне уговоре са једним бројем страних партнера.

Парк ће бити назван "Један појас, један пут"  (Yidai, Yilu), по програму предсједника Си Ђинпинга који предвиђа огромна финансијска улагања у продубљивање економских и културних веза са западним и јужним сусједима Кине.

Кина је друго по величини филмско тржиште у свијету и сједиште компаније Dalian Wanda, која управља највећим ланцем биоскопа у свијету и која је преузела америчке медијске компаније АМЦ Пикчерс (pictures) и Леџендери ентертејнмент (Legendary Entertainmant). Водећи студио те компаније, Хенгдиан ворлд студиос (World), простире се на површини од 3.000 хектара.

Кинески званичници и компаније, упркос растућој потражњи, покушавају да смање увоз филмова са запада и да произведу конкурентније домаће филмове. У Кини постоји законска квота која допушта да у домаћим биоскопима годишње буду приказана највише 34 холивудска филма.

Извор: Блиц