latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:41 ⇒ 29/11/2016 | 12:45 | Аутор: РТРС

Отворена "Фочанска кућа" - аутентични производи и сувенири (ФОТО/ВИДЕО)

У Фочи је данас отворен продајно-промотивни објекат "Фочанска кућа" у којој ће на једном месту бити доступни пољопривредни производи аутентични за овај крај и туристички сувенири, као и промотивни материјал о фочанским туристичким дестинацијама.
Фоча - "Фочанска кућа" - Фото: СРНА
Фоча - "Фочанска кућа"Фото: СРНА

Пројектом који су реализовали Општа задруга Еко из Фоче, локална управа и италијанска организација Оксфам, индивидуалним пољопривредним произвођачима обезбијеђен је простор за продају, па ће фочански сокови, ликери, чајеви, воћне ракије, сиреви, ајвар, џем, пекмез, мед, али и необичне рукотворине пронаћи лакши пут до купаца, како туриста, тако и локалног становништва.

Међу првих 12 продаваца, који су нашли своје место у "Фочанској кући" је и Бојана Владичић, која сакупља лековито биље на обронцима Зеленгоре од којег израђује природне сапуне, креме, мелеме и уља, свакодневно проширујући малу породичну производњу.

- Велико нам је задовољство што ће Мануфактура "Владичић", као мала кућна радиност, представљати Фочу и на овакав начин. Мислим да ће ово бити добра промоција и добра подршка свима нама, јер ће туристи и сви заинтересовани моћи да купе све што Фоча нуди - рекла је Владичићева.

Фочанска кућа (фото:РТРС)

Оснивање "Фочанске куће", чија је вредност 18.850 марака, дио је пројекта "Побољшање приступа тржишту малих пољопривредних произвођача у БиХ и Египту", који реализује Оксфам, а њом ће газдовати Еко Фоча.

У пројекту је учествовала и општина Фоча са 30 одсто средстава, док је остатак обезбиједио Оксфам.

Начелник општине Радисав Машић је рекао да ће "Фочанска кућа" објединити пољопривреднике и бити њихова спона са потрошачима у граду.

- Сада је на потезу задруга, која има све предуслове да овај посао даље развија. Мораће имати евиденцију свих пољопривредника са количинама које могу да произведу и да им обезбеди да одавде ти производи иду на тржиште - рекао је Машић.

Он је додао да ће овдје бити одржаване изложбе слика, књижевне вечери и друге врсте јавних окупљања и дружења грађана.

"Фочанска кућа" смјештена је на спрату једне од најстаријих и архитектонски најљепших грађевина у Фочи, која због стила градње и неимара из приморја који су је подигли позната као "Дубровачка кућа". За вријеме Аустро-угарске то је била једна од првих српских кућа у старој фочанској чаршији и припадала је трговачкој породици Хаџивуковић, а данас је у власништву Водоводног предузећа Извор.