latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:39 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Делегација ПС БиХ у посјети Словенији

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић данас је у Љубљани у разговору са предсједником Државног збора Словеније Миланом Брглезом изразио задовољство што је почело рјешавање проблема штедиша бивше Љубљанске банке.
Делегација ПСБиХ у посјети Словенији - Фото: СРНА
Делегација ПСБиХ у посјети СловенијиФото: СРНА

"Словенија је пријатељска држава која нам даје подршку на путу европских интеграција, па се надамо да ће нам помоћи и ангажовати се око нове паравизне мјере према грађанима БиХ и намјере ЕУ да уведе таксу за регистрацију и улазак у ЕУ, што би представљало психолошку баријеру нашим грађанима који путују", рекао је Босић.

Уз Босића у званичној посјети Словенији бораве и његови замјеници Борјана Кришто и Шефик Џаферовић, који је предложио словеначким колегама потписивање протокола о парламентарној сарадњи.

"Од Словеније тражимо даљу подршку на евроатлантском путу БиХ, а битно је и даље разговарати о статусу и правима грађана Словеније који су поријеклом из БиХ", рекао је Џаферовић.

Криштова је истакла да БиХ функционише у ситуацији наметнутог Устава који нема легитимитет и представља кочницу свеукупном напретку БиХ.

"Ниједна нова чланица није ушла у ЕУ, а да прије тога није извршила промјену Устава, па сам увјерена да ће и БиХ морати промијенити дејтонски Устав прије него постане пуноправна чланица ЕУ", закључила је Криштова.

Према њеним ријечима, безбједна БиХ значи безбједну и стабилну регију, што би требало да је заједнички циљ свих.

Предсједник Државног збора Словеније нагласио је да се Европа и ЕУ тренутно сусрећу са бројним изазовима, од којих су највећи мигрантска криза, референдум у Великој Британији и нова америчка администрација.

Чланови Колегијума Представничког дома парламента БиХ уписали су се у Златну књигу гостију, те упутили позив домаћинима да наредне године дођу у узвратну посјету БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

За сутра је планиран састанак чланова Колегијума са предсједником Републике Словеније Борутом Пахором и премијером Миром Цераром.

Извор: Срна