latinica  ћирилица
28/11/2016 |  18:39 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ново крпљење федералне коалиције, СДА тресу унутарстраначки проблеми (ВИДЕО)

У Сарајеву још један састанак лидера владајуће коалиције из Федерације БиХ. Ентитетски Парламент није засједао готово четири мјесеца.
Федерална коалиција - Фото: РТРС
Федерална коалицијаФото: РТРС

Влада по многима доноси нетранспарентне одлуке, кључне за будућност радничке класе, али без расправе у Парламенту, са синдикатом или послодавцима. Но Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Фахдурин Радончић упорно увјеравају како Коалиција функционише.

И лидер СДА увјерава како су унутар те партије тек уобичајени проблеми, док страначки дисиденти упозоравају, да би Странка могла да заврши као СДП прије двије године.

Након лоших изборних резултата, страначко руководство наставља обрачун са кадровима који траже одговорност за неуспјех. Прије свега у Сребреници, али и другим регијама изван Сарајевске. 

Ни свјеже поплочан и у режији СДА, свечано "отворен", тротоар око зграде Предсједништва БиХ није помогао. Федерални трио није одмакао даље од прошлог или прошлих састанака.

Пред новинарима, све функционише. У пракси - много теже. Готово никако! Умјесто рјешења за један “град случај” - Мостар, створен је и други - "Столац"!

Закони о шумама, о играма на срећу и више од 30 других, из реформске агенде – мјесецима су на чекању. Ипак у стално несталној коалицији спремни тек да признају – мањка им међусобног повјерења.

"То повјерење се пољуљало и ми њега морамо ојачати, а за мене најбољи начин да ојачамо то повјерење је управо ова свакодневна комуникација", каже предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић.

Комуницирају и лидери епски прокламованог "бошњачког јединства". Уистину, много чешће у медијским иступима, него за преговарачким столом.

"Бошњачка коалција је "брак из нужде"! Денис Звиздић би требало да поднесе оставку на функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ, уколико се обистини најављена 'сива листа' за економске токове", вриштале су изјаве Фахрудина Радончића, претходних дана. Лидер СББ-а данас 'пегла' стање. И криви погрешну перцепцију јавности.

"Коалиције јесу 'брак' из нужде. Немојте да од једне логичне политичке чињенице стално очекујемо да је то мјесто раздора", напомиње лидер СББ-а.

С краја прошле седмице СДА дефинитивно и јесто 'мјесто раздора'. Бар општински одбор у Сребреници. Из свих руководећих органа избачен је Садик Ахметовић.

Опоменут је и локални одборник Алија Табаковић. Засметало је водећима – питање двојца о кривици за изборни крах у том подрињском градићу.

"Не дајем изјаве никоме, има Садик и ова екипа нек дају- они су овако за медије привлачни. Нећу да дајем ништа док се ово не заврши", каже за РТРС предсједник ОО СДА Сребреница Хамдија Фејзић.

А могло би да се заврши и искључењем утихнулог Ахметовића из Странке, што за СДА и није непознаница. Само на посљедњим изборима, шест бивших па искључених чланова СДА освојило је начелничке мандате као независни кандидати.

На излазним вратима СДА органа странке, још је неколицина дугогодишњих чланова. Или сви они који су се дрзнули да критикују рад страначког врха.

"У врху странке нема поларизације, све истомишљеници!", каже Шемсудин Мехмедовић који на питање РТРС-а да ли је и он истомишљеник, категорички каже "НЕ!".

Није ни Сенад Шепић, доскорашњи директор Политичке академије Странке, који отворено упозорава да би СДА могла да понесе штафету раскола и краха Лагумџијиног СДП-а.

Отровне стрелице на релацији Шепић – лидер Изетбеговић, већ данима пуне насловнице. Изетбеговић, међутим нити види неспоразуме у Бошњачкој коалицији, нити проблеме у партије којом руководи.

"Увијек имате тих проблема, унутар једне велике партије постоје ривалства, неразумијевања, рјешаваће се то", напомиње Изетбеговић.

Како год, у магловитом политичком Сарајеву, свјетлост се не назире. А владајућа стално – нестална Федерална коалиција, како сада ствари стоје, постала је сама себи најжешћа опозиција.