latinica  ћирилица
29/11/2016 |  08:44 | Аутор: РТРС

Како је Кастро мијењао Кубанцима живот - од млијека до сијалица

Преминули вођа кубанске револуције Фидел Кастро стекао је свјетску репутацију својим великим визијама, док је код куће улагао много времена и енергије у преобликовање и најобичнијих животних навика - од промјене укуса млијека која кубанска дјеца пију, до сијалица које Кубанци и дан данас користе.

Десет година након што је Фидел, послије 50 година проведених на власти, уступио мјесто млађем брату Раулу, предмети и навике у свакодневном животу и домовима његових сународника и данас свједоче о утицају који је он на њих имао, преноси данас АП.

Тако је, у новембру 2005, убиједио Кубанце да дјецу хране "чоколатином" - мјешавином млијека у праху и какоа, који је људима дијељен у кесицама од по 200 грама.

"Седам од сваких 11 грама су чисто млијеко у праху, вјерујте ми. Провјерите ако сумњате...Ту је и четири грама какаоа, који је јак и здрав", рекао им је тада њихов лидер.

И дан данас је тешко наћи кубанско дијете које не тражи ујутро млеко са укусом чоколаде, што је насљеђе Кастровог обећања да ће сваком Кубанцу млађем од седам година обезбјеђивати литар млијека сваког дана.

Кастро је "напунио" кубанске кухиње експрес-лонцима за кување пиринча који штеде енергију, а о њиховом коришћењу им је одржао двосатно предавање уживо на националној телевизији.

У марту 2005, изненадио је острвљане изненадном најавом да ће влада подијелити 100.000 нових експрес-лонаца сваког мјесеца, све док се око 2,5 милиона посуђа не подијели, "како би раскрстили са рустичном кухињом".

Чак је промијенио сијалице у кубанским кућама, покренувши кампању широм земље у циљу замјене сијалица од 60 вати флуоресцентним од пет до 18 вати, које бацају блиједо светло, а тако је и данас у милионима кућа, продавница и канцеларија.

По угледу на вођу револуције, 1985. године су многи Кубанци престали да пуше када је Кастро одбацио своје незаобилазне цигаре у оквиру кампање против дувана на нивоу земље.

Многи Кубанци су се и описменили захваљујући Кастру, који је 1961, двије године након што га је револуција довела на власт, покренуо амбициозну кампању искорјењивања неписмености.

Тада је 250.000 волонтера међу наставницима кренуло по земљи, посебно по руралним подручјима, да подучавају младе и старе, па је тако за само годину дана око 700.000 људи научило да чита и пише, а данас је стопа писмености на Куби око 99,8 одсто, у корак са најразвијеним земљама свијета.

Кастро - лидер и заводник

Кастро, са својим бунтовничким изгледом и харизмом, није био познат само као велики лидер 20. вијека, већ и као заводник, пише АФП.

Гласине о његовим заводничким способностима биле су раширене по Куби и прије него што је преузео руководство земље, а те гласине су опстале скоро до његових посљедњих дана.

Тврдило се да је имао хиљаде жена, а лист Њујорк Пост је 2008. године писао да је број жена које је завео износио чак 35.000.

Новинарка Ен Луис Бардах написала је 2009. године у књизи да јој је Кастро признао да је отац "племену" дјеце, међутим тешко је одвојити истину од легенде.

Сам Кастро ретко је причао о свом приватном животу.

"Приватан живот, по мом мишљењу, не би требало да буде инструмент за јавност или политику", изјавио је 1992. године.

Он није одобравао "амерички стил политичке породице".

"Одбијам да мијешам породицу са политиком. У том смислу, идеја о 'првој дами' ми је смијешна", рекао је Кастро у документарном филму редитеља Оливера Стоуна из 2003. године, у коме је признао да никада није био ожењен Далијом Сото дел Ваље, са којом је живио од 1980. године и са којом има пет синова.

Према наводима, он је волио плавуше, а завео је многе Американке, Њемице и Италијанке 50-их и 60-их година прошлог вијека.

Почетком 60-их када је његова моћ почела да расте, Кастро је имао аферу са дјевојком из Њемачке Маритом Лоренц, коју је ЦИА унајмила да га убије.

Међутим, она је касније медијима испричала да је изгубила нерве и бацила отровне пилуле у тоалет, и умјесто да га убије проводила вријеме са њим у Хилтон хотелу у Хавани.

Како је признала, имао је необјашњиву моћ над њом од дана када га је упознала.

"Када је причао са вама, то је радио веома присно, гледајући право у очи. Није ми дозвољавао да се потпуно свучем. Он је био најслађи и најњежнији", објаснила је она.

Историчари тврде да Кастро има најмање седморо деце са три жене, али претпоставља се да их има и више из тајних афера.

Према његовим ријечима, његов једини брак био је склопљен 1948. године са Миртом Дијаз Баларт, студентом филозофије са којом има сина.

Брак са њом се распао када је био ухапшен након неуспјелог напада на бараке Монкада војске 1953. године, и када је сазнао да је она прихватила посао у Министарству унутрашњих послова.

У међувремену, имао је аферу са Натали Ревуелтом, која је у то вријеме била удата и са којом има кћерку.

Она је 1993. године напустила Кубу и преселила се у Мајами.

Ипак, према писању, најутицајнија жена у његовом животу била је Селија Санчез, члан покрета, која му је била блиска пријатељица и лична секретарица, а по многима и више, све док није умрла од рака 1980. године.

Сем кћерке, сва Кастрова дјеца још живе на Куби, гдје избјегавају медијско експонирање.

Извор: Танјуг