latinica  ћирилица
29/11/2016 |  15:32 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Ближи се крајњи рок за легализацију бесправно изграђених објеката (ВИДЕО)

Због досељавања великог броја становника у протеклих 20 година, на подручју Бијељине евидентна је експанзија изградње кућа.
Легализација - Фото: РТРС
ЛегализацијаФото: РТРС

Формирана су такозвана избјегличка насеља- Нова Јања, Нови Дворови, Ковиљуше.

Велики број кућа у овим насељима је легализован, али према процјенама Одјељења за урбанизам и просторно планирање, нешто мање од 5000, још је без грађевинске дозволе.

С обзиромо да је остало само још мјесец дана до истека рока до када се ови објекти могу легализовати, и то по повољним условим, надлежни позивају све власнике да пријаве своју имовину која након 1. јануара 2017. године, неће моћи бити укњижена. 

Рок за легализацију бесправно изграђених објеката у Републици Српској истиче крајем ове године. Међутим, то не брине Васу Чалију, који је из Брезе деведестих избјегао у Бијељину и купио плац у новом градском насељу Ковиљуше.

- Узео сам земљиште нормално као и сви други људи. Кућу сам легализовао нормално, пошто су били повољнији услови него сад, и то би препоручио и другима да то ураде што прије. Боље за будућност своје дјеце и да остане, да буде власник своје куће 1/1, каже Чалија.

Већина становника овог насеља одмах је по изградњи ушло у процедуру легализације, јер нису жељели да касније имају проблема са евентуалном продајом или преносом власништва на своје потомке.

На већину власника нису утицале повољне цијене, па у Градској управи нису задовољни одзивом. Од 2013. године до данас, од 8000 нелегалних објеката, поднесено је нешто мање од 3500 захтјева.

- Неопходна су само два документа из катастра, и такса на тај захтјев кошта само двије марке.Увијек напомињемо да постоје те фиксне надокнаде колико који објекат кошта у легализацији у оквиру његове квадратуре.Међутим постоје ту неки додатни трошкови на које грађани морају бити спремни, поручио је Миладин Ракић, начелник Одјељења за урбанизам и просторно планирање града Бијељина.

Породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди прве и друге категорије ослобођени су плаћања фиксне накнаде која, зависно од величине објекта износи од 100 до 2000 марака.

Из ресорног министарства поручују да рок неће бити продужаван, а онима који до 31. децембра не поднесу пријаву, слиједи казна.