latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:26 | Аутор: РТРС

СДП: Бранећи Бусулаџића СДА брани фашизам и расизам

Социјалдемократска партија БиХ упозорила је данас да Странка демократске акције брани фашизам и расизам бранећи лик и дјело Мустафе Бусулаџића, фашисте из Другог свјетског рата.
Мустафа Бусулаџић - Фото: Screenshot
Мустафа БусулаџићФото: Screenshot

"Неспорно је да се Бусулаџићу требало поштено судити, а можда би се на суду због својих ставова накнадно и покајао. Иако се то није десило, то ни на који начин не оправдава именовање школе по декларисаном фашисти", саопштено је из СДП БиХ.

У овој странци оцјењују да је, према логици СДА, легитимно давање имена улице у Мостару по усташком команданту Јури Францетићу, пошто је и њему и Бусулаџићу, као освједоченим промотерима усташке идеологије, заједничко то да им није суђено.

"Имајући у виду 'вриједности' које баштини, и не чуди посебно што СДА није нарочито заинтересована за провођење пресуде `Сејдић и Финци`, која се тиче права по тужби једног Јевереја и једног Рома", саопштио је СДП БиХ.

Из ове странке подсјећају да је СДА промијенила улице многих народних хероја и заслужних грађана у Сарајеву и другим градовима, међу којима и Бошњака, чија је кривица била та што су радили, живјели или свој живот дали за антифашизам.

Скупштина Кантона Сарајево недавно је одлучила да основну школу у сарајевском насељу Доброшевићи назове по Бусулаџићу, противнику комунизма и антисемити, који је стријељан 1945. године у Сарајеву.

Извор: Срна