latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:31 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Московиси: До краја године договор Атине и кредитора о дугу

Европски комесар за економска питања Пјер Московиси је изјавио данас да је оптимистичан у погледу успјешног закључења глобалног споразума о економском и фискалном програму Грчке до краја ове године, као и у погледу преговора о ублажавању терета дуга Атине.
Пјер Московиси (фото: www.nspm.rs) -
Пјер Московиси (фото: www.nspm.rs)

Московиси је, на крају дводневне посјете Атини, рекао да је Грчка остварила велики напредак, да друга ревизија програма помоћи иде добро, због чега вјерује да ће договор на нивоу тимова бити постигнут прије састанка еврогрупе који се одржава у понедјељак, 5. децембра, преноси агенција Франс прес.

Постизање договора Атине са кредиторима је, према његовим ријечима, веома близу, што ће, како каже, довести до отварања преговора о дугу.

Грчка влада жели да прије краја године постигне договор са кредиторима о новим фискалним мјерама како би издејствовала ублажавање терета дуга.

"Без отписа дуга, Европска централна банка неће омогућити Грчкој приступ програму квантитативног лабављења, а без њега, званична Атина неће бити у стању да се врати на тржишта дуга до почетка 2018. године", изјавио је грчки министар финансија Еуклид Цакалотос.

Извор: Тањуг