latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:09 | Аутор: РТРС

Њемачка финансирала предизборну кампању Клинтонове

Њемачки порески обвезници су, не знајући о томе ништа, финансирали предизборну кампању демократске кандидаткиње на предсједничким изборима у САД Хилари Клинтон, пише лист "Велт".
Хилари Клинтон - Фото: AFP
Хилари КлинтонФото: AFP

Како сазнаје лист, на недавно објављеном списку спонзора фонда Клинтонове наводи се и Министарство за заштиту природне средине Њемачке, а подаци са сајта показују да је та институција током кампање Клинтоновој исплатила између једног и пет милиона долара.

“У трећем кварталу 2016. године, када је борба кандидата достигла свој максимум, паре њемачких пореских обвезника пребачене су у породични фонд“, наводи лист.

У Министарству су то прокоментарисали рекавши да су средства у фонд Клинтонове пребачена зарад реализације иницијатива око заштите животне средине. Још један званичник је објаснио и да су средства намијењена програму култивације земљишта Кеније и Етиопије. Активности фонда Клинтонове нису први пут мета критике јавности. Посљедњи пут су медији писали да се умјесто добротворних активности организација бави прикупљањем средстава за реализацију политичких иницијатива породице Клинтон.

Исто тако је 2013. године фонд на име помоћи сиромашнима исплатио девет милиона долара, док је за подршку сопственог рада потрошио 60 милиона. И новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп је током предизборне кампање скретао пажњу јавности на то да организација Клинтонове представља веома користан инструмент како би се вршио утицај на разне лобистичке групације.

Извор: Спутњик