latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:15 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Смањен трговински дефицит БиХ

Савјет министара БиХ усвојио је Анализу спољнотрговинске размјене БиХ за период јануар-септембар 2016. године у којој се наводи да је укупна робна размјена износила 18,67 милијарди КМ, што је 174,06 милиона више него у истом периоду 2015. године.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Из Савјета министара саопштено је да је у пероду од јануара до септембра трговински дефицит смањен за 3,23 одсто у односу на 2015. годину и износио је 4,95 милијарди КМ.

Извоз је порастао за 2,54 одсто и износио је 6,86 милијарди КМ, а увоз је готово задржан на нивоу 2015. године и износио је 11,81 милијарди КМ.

Покривеност увоза извозом у периоду јануар-септембар износила је 58,09 одсто, а ЕУ је и даље главни спољнотрговински партнер БиХ.

У укупном обиму робне размјене ЕУ учествује са 65,7 одсто, а слиједе земље потписнице Споразума "ЦЕФТА 2006", које учествују са 13,36 одсто, док све остале земље учествују са 20,89 одсто.


Извоз у ЕУ учествује са 72,82 одсто у укупном извозу из БиХ, а увоз из земаља ЕУ учествује са 61,65 одсто у укупном увозу БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је данас информацију о "Пакету проширења 2016" и задужио Дирекцију за европске интеграције /ДЕИ/ да у сарадњи с надлежним институцијама у БиХ разради мјере за провођење приоритета из Извјештаја за БиХ за 2016. годину и изради акциони план за њихово спровођење.

Дирекција за европске интеграције припремиће образац Акционог плана за спровођење приоритета изнесених у Извјештају о БиХ за 2016. годину.

Акциони план ће садржавати мјере за реализацију 76 приоритета из више области с циљем наставка реформи и даљег напретка БиХ, након што је Европска комисија у извјештају за 2016. годину оцијенила да БиХ испуњава приоритете у вези с реформама, а посебно оне који произлазе из Реформске агенде.

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства безбједности БиХ донио одлуку о најмањем износу средстава потребном за издржавање странца за вријеме намјераваног боравка у БиХ, у складу са Законом о странцима.

Одлуком је дефинисано да странац приликом уласка у БиХ у 2017. години мора располагати са 150 КМ или противвриједност у страној конвертибилној валути за сваки дан намјераваног боравка у БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог додатног протокола пет на Споразум о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини, који ће бити упућен Предсједништву БиХ, уз приједлог да се овласти министар спољне трговине и економских односа да га прихвати на сједници ЦЕФТА заједничког одбора.

Закључивањем овог протокола додатно ће се унаприједити трговина поједностављењем инспекције која се односи на све царинске поступке и смањивањем формалности, те размјеном података између царинских органа у мјери у којој је то дозвољено законима БиХ, наводи се у саопштењу.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о одобравању 190.000 КМ из текуће резерве буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2016. годину Тужилаштву БиХ за финансирање трошкова насталих у процесу ексхумација које се спроводе у цијелој БиХ.

На данашњој сједници измијењена је Одлука о одобравању Пројекта набавке и изградње за регионалне центре и Централну канцеларију Управе за индиректно опорезивање БиХ и изградње и реконструкције граничних прелаза.

Доношењем ове одлуке врши се преалокација неутрошених средстава за изградњу регионалних центара Тузла и Сарајево у износу од око милион КМ за изградњу Граничног прелаза Ивањица, тако да неће бити нових издвајања у буџету.

На граничном прелазу Ивањица, који је предвиђен за промет робе која подлијеже фитосанитарној инспекцији, планирано је повећање броја контролних кабина за четири са пратећим инсталацијама.

На захтјев инспекцијских служби биће повећана и површина објекта за инспекцијске службе, а ово ново пројектно рјешење је довело до повећања трошкова изградње овог граничног прелаза, додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА