latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:29 | Аутор: РТРС

Тасовац се кандидовао за директора Београдске филхармоније

Доскорашњи министар културе и информисања, Иван Тасовац, могао би да се врати на мјесто директора Београдске филхармоније пошто се поново кандидовао за ту функцију, сазнаје "Блиц".
Иван Тасовац - Фото: РТРС
Иван ТасовацФото: РТРС

Рок за подношење пријава истекао је у петак, а Тасовац је кандидатуру поднио у посљедњим тренуцима. Други пријављени кандидат је професор на Факултету музичких умјетности, флаутиста, Љубиша Јовановић.

Иван Тасовац је са доста успјеха обављао функцију дирекора Филхармоније у периоду од 2001. до 2013. године када постаје министар културе у влади Александра Вучића. За његовог мандата Филхармонија поприма статус најзначајније установе културе у Београду и Србији са којом сарађују еминентни свјетски диригенти и музичари.

Конкурс за директора Београдске филхармоние расписан је 10. новембра и трајао је до 25. новембра. Процедура налаже да након окончања конкурса Управни одбор прегледа све приспјеле пријаве и у року од 30 дана обави разговоре са свим кандидатима.

"Разматрају се само благовремене и потпуне пријаве кандидата који се позивају на разговор о: предложеном програму рада и развоја Београдске филхармоније, руковођењу и познавању пословања музичких установа", стоји у правилнику конкурса истакнутом на сајту Београдске филхармоније.

Након одласка Тасовца у Владу Србије, Филхармонијом је у статусу вршиоца дужности директора управљао Дарко Крстић.

Филхармонија је почетком 2014. расписала Конкурс за директора, али се из процедуралних разлога није дошло до трајног рјешења за мјесто челног човјека, тако да је Крстић наставио да обавља функцију у в.д. стању.

Иван Тасовац се и тада јавио на конкурс, али је након избора у априлу 2014. и формирања нове Владе наставио посао у Министарству културе и информисања гдје се задржао до августа ове године када га је наслиједио Владан Вукосављевић.

Извор: Блиц