latinica  ћирилица
29/11/2016 |  18:38 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Сага о цијенама лијекова – ипак су могли бити јефтинији (ВИДЕО)

Након објављеног демантија у централном Дневнику наше телевизије, в.д. директора Агенције за лијекове БиХ Александар Золак, на адресу наше, али и других медијских кућа у Српској поново је упутио деманти истог садржаја. Тврди да смо у прилогу емитованом прије два дана изврнули чињенице које је представио и да су информације у вези са Правилником о смањењу цијена лијекова и појефтињења, минимализоване и стављене у други контекст.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Директор Агенције за лијекове, Александар Золак истиче да је за 10 мјесеци свог мандата донио Правилник који ће омогућити уштеде, док СНСД, како наводи, то није учинио за 10 година.

Золак истиче да тврдњама да су уштеде могле бити знатно веће, функционери СНСД-а свјесно обмањују јавност. Не негира да је разлика у уштеди између СНСД-овог и усвојеног правилника око 5 милиона марака. Управо на чињеницу да су уштеде могле бити веће, указивали смо и у прилогу на који Золак реагује, а то потврђују обрачуни уштеда по усвојеном и раније предлаганом Правилнику.

- Тај правилник је предвиђао да коефицијенту 0,95 буде. Када се израчуна максимална велепродајна цијена лијекова у Хрватској, Србији и Словенији, помножи са 3 и подијели са 0,95, јасне су процјене Свјетске банке да би уштеде за фондове и грађане у БиХ биле 56 милиона евра, односно 112 милиона марака, нагласио је Лазар Продановић, члан Стручног савјета Агенције за лијекове БиХ.

И раније предлагани правилник, са коефицијентом 0,90 донио би још веће уштеде. Коме то није одговарало - извјештавали смо још прије 2,5 године. Иако је тадашњи министар цивилних послова Средоје Новић из СНСД-а, више пута иницирао да правилник Агенције, чија је директорка била Наташа Грубиша, буде уврштен у дневни ред Савјета министара, то се никада није догодило. Одговор зашто - и тада и данас готово исти.

- Мотиви су били притисак фармацеутске индустрије у БиХ и због велефармација, увозника у БиХ, поручио је Продановић.

Продановић није задовољан усвојеним рјешењем да максимално дозвољена велепродајна маржа буде 0сам одсто. Требало би, каже, да буде диференцирана - два одсто на најскупље лијекове, а осам одсто на најјефтиније.