latinica  ћирилица
29/11/2016 |  18:53 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Тужилаштво: Продужити притвор осумњиченим за ратне злочине над Србима у Орашју (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ затражило је од Судског вијећа Суда БиХ да се генералу Ђури Матузовићу и осморици бивших припадника ХВО-а и полиције осумњиченим за ратне злочине над Србима у Орашју продужи притвор.
Ухапшени у Орашју -
Ухапшени у Орашју

Судско вијеће одлуку није саопштило данас, а сутра истичу мјере притвора које је изрекао судија у претходном поступку, након што су осумњичени лишени слободе.

Одјек јавности и политичких кругова након хапшења у Орашју неминовно се пренио и у судницу, као аргумент и Тужилаштва и одбране за и против продужења мјера притвора. Скоп 

Сви осумњичени имају хрватско држављанство, а тужилац Миленко Кајмаковић сматра и да је политички обојена медијска кампању у БиХ и Хрватској валидан разлог да остану у притвору још 2 мјесеца. С друге стране одбрана позива премијера и предсједницу Хрватске да дају гаранције да ће се осумњичени одазивати позиву Суда БиХ.

Случај Орашје од почетка је предмет бројних реакција - јер је коначно отворена улога Хрватске у рату у БиХ. Док остали предмети злочина над Србима који се приписују регуларној хрватској војсци још чекају, породице жртава надају се да ће тужилац успјети да се избори са комплексним предметом и подигне оптужницу.

- Сложени предмети траже искусног судију, тужиоца и одбрану. Ланац пуца гдје је најтањи други то искориштавају, поручио је Радивоје Лазаревић, адвокат.

Зато није зачуђујући ни однос јавности у РС, превасходно организација које окупљају жртве и њихове породице, да је у БиХ правосуђе дио политике, а не правде.

Повјерење не улива ни састав судског вијећа у овом предмету, у којем су двоје судија Бошњаци, предсједавајући Сеад Ђакић и Лејка Конић, те Хрват, судија Даворин Јукић. До одлуке о евентуалном подизању оптужнице за ратне злочине над Србима у Орашју тужиоца, како рече очекује још 11 саслушања свједока и најављује је до краја године.