latinica  ћирилица
29/11/2016 |  20:55 | Аутор: РТРС

Њемачка тужи Башара ал Асада?

Њемачки адвокати поднијели су кривичну пријаву против сиријског предсједника Башара ал Асада. Они га оптужују за ратне злочине, прије свега у Алепу. Кажу да одбијају да прихвате да као грађани и адвокати не могу ништа да предузму.
Башар ел Асад - Фото: РТРС
Башар ел АсадФото: РТРС

 Шест адвоката потписало је тужбу у којој Асада оптужују за "ратне злочине и злочине против човјечности“.

У тужби на 37 страница, која је адресирана на врховног државног тужиоца у Карлсруеу, наводи се да је у дијеловима Алепа који су под контролом побуњеника, сиријска влада циљано бомбардовала стамбена подручја, болнице и објекте у којима су смјештене организације за пружање хуманитарне помоћи.

Поред тога, наводи се да су владине трупе, приликом "неселективног бомбардовања“ цивила у Алепу, користиле касетне и напалм-бомбе, као и хемијско оружје.

Цивилно становништво је опкољено, а сви путеви за бјекство и снабдијевање су блокирани, преноси Дојче веле. "Свједоци смо геноцида у Алепу“, рекао је берлински адвокат Мехмет Дајмагулер представљајући тужбу у Берлину, и додао: "Одбијам да прихватим да ми као грађани и адвокати не можемо ништа да предузмемо.“

Тужиоци наводе укупно 41 "немилосрдни и несразмјерни напад на цивилно становништво“ у Алепу у периоду од 26. априла до 11. новембра ове године. Они су, како наводе, сви чврсто документовани, било да су то урадиле Уједињене нације или хуманитарне организације.

Посебно драстичан примјер преставља напад на хуманитарни конвој сиријско-арапског Црвеног полумјесеца 19. септембра 2016. године.

Камион који је био натоварен прехрамбеним намирницама и другим потрепштинама намијењеним цивилном становништву у Алепу, уништен је у паљби, а возач је убијен.

Извор: DW.com