latinica  ћирилица
30/11/2016 |  07:24 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске говорио на Конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет" (ФОТО/ВИДЕО)

Другог дана посјете Русији и Санкт Петербургу предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је са губернатором санктпетербуршке губерније Георгијем Полтавченком о јачању односа Српске и ове губерније, те даљим корацима у Мапи пута за Протокол о сарадњи, који је раније потписан.
Додик у Санкт Петербургу - Фото: РТРС
Додик у Санкт ПетербургуФото: РТРС

Предсједник Додик је данас говорио и на Четвртом међународном конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет". Поново је указао на неправедност западних санкција према Русији и чињеницу да Српска у институцијама БиХ није дала пристанак за овакав чин. 

Он је навео да је ова година турбулентна и пуна изаов на глобалном нивоу, те да је била и година у којој је руски народ био уз српски у многим политичким борбама које одређују опстанак Срба на подручјима гдје су вјековни старосједиоци.

"Били смо уз руски народ у условима неправедних санкција које је Запад увео Русији, а одбили смо да будемо дио тог заједничког западног пројекта против Русије и руског народа. Сада када видимо и да на Западу многи мисле да је то погрешна политика веома смо задовољни што смо успјели да останемо упорни, досљедни и несаломиви под притисцима који су долазили са Запада да се солидаришмо у нечему што никада не би могли", истакао је Додик.

Он је нагласио да се данас зна да су санкције уперене на цијели живот једног народа, те да српски народ то најбоље зна.

"Оне имају за циљ да разграде народ и униште државу, а српски и руски, односно православни народи знају да без државе нема ни слободе", каже Додик.

Предсједник Српске је рекао да су од јуна, кад је у Реублици Српској, на велико задовољство, потписан Споразум и мапа пута о сарадњи са Санкт Петербургом, многе стари битно побољшане.

"То не би могло да иде даље без сталне подршке коју нам пружају институције Санкт Петребурга и губернатор Георгије Полтавченко. Они су били моторна снага овог пројекта и морална обавеза да дамо максималан допринос у успостављану што квалитетнијих односа међу нама", додао је Додик.

Након посјете парламенту Санкт Петербурга и разговора с предсједником Законодавне скупштине града, Вјечеславом Макаровим, Додик је рекао да је Српска загледана у Русију и воли и цијени њен напредак.

- Веома је важно да Русија обнови своју снагу на међународном плану, јер ће тада свијет сигурно бити поштеније и мирније мјесто, и више посвећен људским слободама - истакао је Додик.

Извор: РТРС, СРНА

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу
Фото: РТРС