latinica  ћирилица
30/11/2016 |  07:34 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Одбор за уставна питања НСРС: Нема повреде националног интереса

Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске којим је предсједавао предсједник НСРС Недељко Чубриловић, утврдио је да у пет аката није повријеђен витални национални интерес ни једног конститутивног народа, ни осталих и упутио их у процедуру Уставном суду Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Одговори су утврђени у вези пет предмета Вијећа за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске, након што је Клуб делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа иницирао процедуру заштите виталног националног интереса, сматрајући да витални национални интерес бошњачко народа угрожавa пет аката.

Ријеч је о одлукама о констатовању резултата републичког референдума, о престанку мандата члановима Републичке комисије за спровођење референдума, о давању посебног овлашћења, те о Закону о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске и о једном закључку.

Јуче на сједници Заједничке комисије Вијећа народа и Народне скупштине није постигнут договор о вету клуба Бошњака на Закон о Дану Републике Српске, па ће о томе одлучивати Уставни суд Републике Српске.