latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:08 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Пронађене црне кутије, почиње истрага о паду бразилског авиона (ВИДЕО)

Пронађене "црне кутије" из авиона који се јуче срушио у Колумбији могле би да дају одговор да ли се несрећа догодила због техничких проблема или је летјелици нестало горива.
Пад колумбијског авиона - Фото: AP
Пад колумбијског авионаФото: AP

Истражитељи из Бразила придружиће се колумбијским колегама са којима ће испитати садржај "црних кутија", пренио је Ројтерс, додајући да ће им у томе помоћи и стручњаци из Британије.

У паду авиона, у ком су били и фудбалери бразилског "Шапикоенсеа", погинула је 71 особа, а шест је преживјело. Преживјела су три фудбалера, један новинар и два члана посаде.

Голману Џексону Фолману је ампутирана десна нога.

На хиљаде навијача обучених у зелено и бијело окупили су се синоћ на стадиону бразилског "Шапикоенсеа", на југу Бразила. Они су пјевали химну клуба и узвикивали једно по једно име играча који су погинули у несрећи.

"Ми смо шампиони", узвикивали су у сузама окупљени који су са особљем клуба и члановима породица погинулих на центру терена направили велики круг држећи се за руке.

Колумбијски званичници су синоћ саопштили да је 71 особа погинула након пада авиона у централном дијелу те земље, чиме је број погинулих смањен, јер се четири особе нису ни укрцале на авион.

Није било ватре при паду авиона

Како пише Си-Ен-Ен чињеница да на олупини нема трагова ватре упућују на то да су мотори летјелице остали без довода горива, због чега су престали да раде.

- То може да буде проузроковано многим разлозима, укључујући цурење или залеђивање горива, али и отказивање пумпи и инструмената који показују ниво горива. Не треба искључити могућност грешке посаде, пише Си-Ен-Ен.

Додаје се да је упркос ријечима директора колумбијске Цивилне авијације Алфреда Боканегре да прелиминарна истрага показује да је узрок пада “електронски проблем“, немогуће одбацити сценарио по ком је авион остао без горива.

Боканегра је додао и да истрагом треба утврдити да ли је било довољно горива у резервоарима, а ако није, како је то могло да се деси на нешто више од пет километара од аеродрома.

На фотографијама олупине се види да метал није угљенисан и да није било ватре, а стручњаци наводе да је то срећна околност у несрећи јер су због тога поједини путници преживјели трагедију.

Си-Ен-Ен пише и да такав облик олупине наводи на неке раније случајеве када су се авиони рушили јер су остајали са веома мало или без горива и цитира ријечи експерта за ваздушну безбједност Гранта Брофија који каже да је недостатак горива веома, веома ријетка појава у цивилној авијацији.

Према подацима “Флајрадара24“, авион се налазио на висини од око 20.000 фита прије него што је почео да пада, а истовремено је из посаде активиран безбједносни аларм и пријављен је проблем са електронским системом у авиону.

Извор: Агенције