latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:45 | Аутор: РТРС

Нова црногорска влада под оштром лупом аналитичара и јавности

Нова црногорска влада, изабрана у понедјељак, стављена је од самог почетка под оштру лупу политичких аналитичара и јавности, са главним питањем да ли је, и у којој мјери, то влада континуитета или дисконтинуитета.
Душко Марковић - Фото: Novosti.rs
Душко МарковићФото: Novosti.rs

Чињеница да Владу Црне Горе, након дужег низа година, не води Мило Ђукановић, највише појачава интересовање за њен састав и рад.

Аналитичари с посебним нагласком наводе да је нова влада знатно подмлађена, да су од 16 министара њих 12 први пут на тој функцији. Према оцјени неких аналитичара то указује на опредјелење владе и новог премијера Душка Марковића да се почне са "развлашћивањем досадашњег естаблишмента" , оптерећеног, прије свега хипотеком да је веома дуго на власти.

Као доказ дисконтинуитета у односу на досадашњу праксу, аналитичари наводе и то што је прво донесена уредба о организацији министарстава, којом су основана три нова ресора, а затим, изабрани министри.

Аналитичари, рекло би се, с посебном пажњом прате и говоре и потезе новог премијера, тражећи сличности и разлике са праксом и манирима вишегодишњег предсједника владе Ђукановића. Неки су примијетили да је Марковић "другачије" говорио у свом првом наступу у Скупштини, а да је "отворио" и нека нова питања, што се сматра позитивним. Сам Ђукановић је након парламентарних избора који су одржани 16. октобра, вуше пута рекао да је потребна нова влада за нове изазове.

Марковић од Ђукановића није "наслиједио" администрацију његовог кабинета. Именовао је новог генералног секретара Владе, као и шефа свог кабинета. Нови је и главни политички савјетник премијера, бивши новинар и амбасадор из "Миловог времена" Александар Ераковић. Ђукановићев главни политички савјетник био је искусни политичко-државни административац и бивши шеф црногорске дипломатије Милан Роћен који је раније најавио повлачење са политичке сцене.

Опозиција, са 39 посланика у Скупштини Црне Горе, без чијих је гласова изабрана нова влада, генерално Марковићеву владу не сматра легитимном, али у реакцијама појединих представника неких опозиционих сранака има и неких похвала. Тако се, на примјер, истиче да је добро што у новој влади нема тројице Ђукановићевих министара Бранимира Гвозденовића, Петра Ивановића и Вујице Лазовића.

Марковићев позив опозицији да се врати у парламент и понуда да уђе и у Владу, окарактерисани су као "доказ" да је и и сам премијер свјестан да је његова влада нелегитимна и да то покушава наводно компнезовати учешћем опозиције у власти.

Опозициони представници, судећи по првим реакцијама на избор нове владе, немају уједанчен однос ни према Влади , али ни јединствену стратегију шта даље. Предсједник опозиционог Демоса, Миодраг Лекић каже да је "извјесно" да нова влада није легитимна, али и да јесте, то "не може сакрити чињеницу да се држава налази у фази пропадања". И само формирање владе, према оцјени Лекића, "у полупразном парламенту, протекло је у атмосфери државоликог трилера и тужног скупа". Лекић сматра да ће у Црној Гори даље власт бити "неконтрилисана". Наводно, играће на контролу и срозавање институција.

Иако је Марковић у свом скупштинском експозеу изричито рекао да нова Влада Црне Горе неће имати своје медије, Лекић оцјењује да ће власт и даље "инвестирати у медијску послугу сада већ доминантно таблоидних облика".

Извор: Бета

Лидер опозиционе Социјалдемократске партије (СДП), вишегодишњи предсједник црногорског парламента, Ранко Кривокапић у првој реакцији након избора нове Владе, није се конкретније бавио њеним саставом и најављеним програмом дјеловања. Он каже да ће "грађанска опозиција", при чему не прецизира које су то партије, ускоро предложити иницијативу за "понављање" избора, до чега би, како је Кривокапић најавио, требало да дође у марту 2018. године.

Према ријечима Кривокапића, од става Демократске партије социјалиста према тој иницијативи зависиће и повратак опозиције у парламент. Кривокапић је најавио да ће његов СДП доћи у парламент када се буде одлучивало о уласку Црне Горе у НАТО. Он, такође, сматра да улични протести опозиције, за шта се и даље упорно залаже Демократски фронт, нису рјешење за актуелну политичку ситуацију у Црној Гори.

На питање да ли је Марковићева влада "влада континуитета или дисконтинуитета", аналитичар и политиколошки методолог Милош Бешић је одговорио оцјеном да је нова влада, кад је ријеч о њеном персоналном саставу, влада дисконтиниутета.

"С друге стране, ако анализирате ту кључну раскрсницу између власти и опозиције, нема сумње да је садашња Влада – влада континуитета у односу на стратешке циљеве и политику Демократске партије социјалистаи претходних влада које је водио Мило Ђукановић“, оцијенио је Бешић.

Он у прилог својој оцени истиче то да је Марковић високи функционер ДПС и први сарадник Дјукановића, што ће, по његовим речима, већина јавности доживети као доказ да је и нова влада влада континуитета.