latinica  ћирилица
30/11/2016 |  09:02 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Трамп може да одахне - суд одбацио захтјев Џил Стајн

Судија Висконсина одбацила је захтјев Џил Стајн, која је била кандидат Зелене странке на предсједничким изборима у САД, да се гласови поново пребројавају ручно.
Избори у САД (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
Избори у САД (фото: geopoliticsmadesuper.com)

Судија Валери Бејли-Рин је, одбацујући захтјев Стајн, навела да неће бити потребно ангажовање 72 службеника да би се поново бројали гласови.

"Поштујем закон... Упркос личном мишљењу. Можда се не слажем с тим, али морам да поштујем закон", рекла је Бејли-Рин, пренеи је Ројтерс.

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп изјавио је прије два дана да би освојио највише гласова народа на предсједничким изборима да није било "више милиона нелегалних гласача".

Трамп сматра да је поновно пребројавање гласова у Висконсину "губитак времена".

"Поред освајања већине гласова Електорског колегијума, освојио сам највише гласова народа уколико не рачунате милионе људи који су гласали нелегално", навео је Трамп на Твитеру.

Поновно пребројавање гласова пријети да оживи дебату о легитимности Трампове побједе, који је добио већину потребних гласова Електорског колегијума, док је његова ривалка на предсједничким изборима освојила највише гласова народа, оцјењује АФП.

Ројтерс наводи да је вођство Клинтонове према гласању народа, превазишло два милиона гласова, а очекује се да ће порасти на више од 2,5 милиона јер се пребројавање гласачких листића наставља у густо насељеним америчким савезним државама, као што је Калифорнија.

Гласали су милиони бирача и Трамп је побиједио Клинтон у све три државе - са око 27.000 гласова више у Висконсину, 12.000 у Мичигену и 68.000 у Пенсилванији, док је Џил Стајн добила око један посто гласова у све те три државе.

Извор: Танјуг