latinica  ћирилица
30/11/2016 |  09:28 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Јутјуб напушта Русију?

Интернет-канал Јутјуб може напустити Русију, ако Државна дума усвоји амандмане на закон којим се ограничава рад онлајн-биоскопа, пише Комерсант, позивајући се на закључке правног комитета Медија-комуникационог савеза Русије.
Јутјуб - Фото: илустрација
ЈутјубФото: илустрација

Приједлог закона предвиђа ограничавање до 20 одсто страног учешћа у организацији аудиовизуелних услуга са посјетом од преко 100.000 људи мјесечно. У ову групу улази Јутјуб који припада америчком Гуглу.

Ако закон буде донсен, компанија ће морати да изгради додатну инфраструктуру или постављати садржаје на серверима у иностранству. У том случају пут од сервера до абонентског уређаја корисника постаће дужи и захтијеваће више трошкова од стране комуникационих оператера.

У комитету за правна питања Медија-комуникационог савеза сматрају да закон ограничава конкуренцију и да је усмјерен на добијање користи одређених тржишних играча. Како је саопштио "Комерсант" у савезу постоје несугласице поводом амандмана на закон. На њиховом доношењу инсистирају "Гаспром-медија" и "СТС Медиа" који су иницирали закон, одмах након што је о свом уласку у Русију саопштила амерички онлајн-биоскоп "Нетфликс".

Извор: Спутњик