latinica  ћирилица
30/11/2016 |  11:42 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Савез синдиката осудио напад на новинара СРНЕ

У саопштењу Савеза синдиката Републике Српске се наводи да ова организација и њена предсједница Ранка Мишић најоштрије осуђују јучерашњи напад на новинара Новинске агенције Републике Српске- СРНА Бориса Нога.
Борис Ного - Фото: РТРС
Борис НогоФото: РТРС

Синдикат осуђује и сваки атак на права радника, да могу коректно и професионално извршавати своје радне задатке, што и јесте њихова обавеза.

У саопштењу, које потписује Ранка Мишић, наводи се да је недопустиво да они који позивају да прате њихове догађаје, не обезбједе адекватне услове за рад новинара, који догађаје прате на позив институције, а да притом знају да сваки догађај који је медијски праћен, у ствари шаље поруку онима на које се то односи, те да је улога медија веома важна у раду сваке институције.

"Недопустиво је и најоштрије осуђујем да радници у Српској атакују једни на друге, јер сваки радник на свом радном мјесту мора да ужива права која су му загарантована Законом о раду и Законом о заштити на раду", истиче Мишићева.

Мишићева је позвала све институције Републике Српске још једном, да поштују сваку професију, сваког радника и да својим нечињењем, дозволе да имамо ружне конфликтне ситуације које настају између радника, што је недопустиво.

"Веома је важно да свака институција обезбједи пристојне услове за рад новинара који далазе по позиву да прате догађања, јер смо често свједоци да новинари испред зграда на хладноћи, или на изузетновисоким темперетурама, сатима чекају да би добили информацију. То није у реду и није на корист ни онима који су актери догађаја, јер то нису услови гдје се могу квалитетно припремати прилози", наводе Мишићева.

Савез синдиката подржава све раднике у Српској и залаже се да сваки радник има право да у складу са позитивним законским прописима несметано обавља свој радни задатак. То једини начин да послодавци имају квалитетно урађене послове, а да радник добије поштено зарађену плату, коју "признаћемо веома тешко добија на вријеме и у оном износу који је прописан законом и колективним уговором".

У саопштењу се подсјећа, да сви радници, чланови Савеза синдиката, имају потпуну и бесплатну правну заштиту.