latinica  ћирилица
30/11/2016 |  11:48 | Аутор: РТРС

Холандија: Еутаназија због алкохолизма

Четрдесетједногодишњи мушкарац у Холандији одлучио је да се подвргне еутаназији јер није желио да настави живот као алкохоличар.
Еутаназија (илустрација) -
Еутаназија (илустрација)

Марк Лангедијк одлучио је да је смрт једини бијег од његове зависноти од алкохолних пића, како је објавио његов брат Марсел, а преноси Дејли мејл.

Марк је одредио датум своје смрти и наставио да се шали, пије пиво и једе сендвиче са шунком и сиром, у часовима прије него што су љекари стигли у кућу његових родитеља како би му убризгали ињекцију, како је навео Марсел.

Смрт Марка Лангедијка је обиљежила нови период процеса еутаназије у Холандији, којој се подвргнуло више од 5.500 људи прошле године.

Обим закона о еутаназији, који је уведен пре 16 година и односио се само на оне који нису могли да поднесу неподношљиву патњу, проширио се толико да му се подвргавају и људи који пате од социјалне изолације и самоће. Један примјер је и двадесетогодишња дјевојка која је била жртва сексуалног злостављања у дјетињству.

Марсел је навео да су Марк, њихова сестра Анђела и он имали срећно и нормално дјетињство, а да су њихови родитељи прије осам година примијетили да Марк има проблема са алкохолом.

“Психолози, психијатри, љекари и остали професионалци су дали све од себе да му помогну, али Марк никоме није могао да објасни шта је осјећао“.

Маркови родитељи, као и остали чланови породице, чинили су све како би га спасли.

“Наши родитељи су усвојили његово двоје дјеце, примили су га у кућу када му се брак распао, касније су му пронашли стан, уговорили рехабилитацију, давали му новац и вољели су га неизмјерно. Током тешких осам година, коначно су почели да вјерују у срећан крај.“

Али,Марк се враћао пићу након сваке рехабилитације. На крају је увидио да му нема помоћи и да је најбоље рјешење смрт.

Марк је свом љекару рекао да жели да умре, а као доказ његове патње је његов дневник, гдје је написао да је садашњост “безнадежан коктел бола, пића, самоће и туге“.

Чланак Марсела Лангедијка описује како је доктор објаснио процедуру и рекао Марку да легне на кревет и остане миран. Рекао му је да ће прво да добије дозу сланог раствора, затим лијек против изазивања спавања и на крају ињекцију која ће зауставити његово срце.

“Сви смо почели да плачемо, чак и Марк. Попио је посљедњу чашу вина, попушио цигарету и одбио још једну уз ријечи да сада умире“.

Он је навео да је људима који пате од алкохолизма потребна подршка и одговарајући третман, а не еутаназија, као да је “легално убијање“ прешло границе и постало застрашујуће.

Извор: Б92