latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:11 | Аутор: РТРС

Србија: Радикалима пријети хапшење у земљама које признају Хаг

Расписивање међународних потјерница, односно налога за хапшење троје радикала Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића, које је наложило судско вијеће Хашког трибунала, практично значи да они сада могу да буду ухапшени у свим државама које признају Хашки трибунал.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Судско вијеће је издало међународне налоге за хапшење радикала 5. октобра ове године, пошто Србија раније није поступила по налогу за њихово хапшење и изручење, али је тек јуче са тих налога скинута ознака тајности.

Адвокат Новак Лукић, који је заступао више оптужених пред Хашким трибналом, сматра да би по међународном налогу за хапшење поступиле све државе чланице Уједињених нација које су прихватиле сарадњу са Трибуналом, односно које признају тај суд.

То значи да би на територији тих држава поменути радикали били ухапшени и изручени Трибуналу у Хагу.

Србија, односно судија за претходни поступак Вишег суда у Београду закључио је 18. маја да, према српском Закону о сарадњи са Хашким трибуналом, нису испуњени услови за предају и хапшење радикала.

Виши суд је закључио да је правна обавеза Србије да испоручује само окривљењене за најтеже ратне злочине, геноцид и злочине против човјечности, што код радикала није случај.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића за непоштовање суда, односно да су вршили притисак на двојицу свједока тужилаштва да свједоче у корист Војислава Шешеља, нудећи им противуслуге.

Трибунал је љетос од Србије тражио да под хитно промијени законодавство, како би било у складу са међународним обавезама, међу којима је и испуњење налога за хапшење и изручење поменутих радикала.

Војислав Шешељ је у марту првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протјеривање Хрвата из Војводине.

Извор: Танјуг