latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:14 | Аутор: РТРС

Уставни суд: Није утврђена неуставност одредаба Закона о парничном поступку

Уставни суд Републике Српске није на данашњој сједници утврдио неуставност појединих одредаба Закона о парничном поступку, Закона о адвокатури Републике Српске и Закона о раду, као и неуставност и незаконитост оспореног појединачног акта.
Уставни суд Српске (архив) - Фото: РТРС
Уставни суд Српске (архив)Фото: РТРС

"Уставни суд није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости, јер није нашао да су оспорени акти или поједине њихове одредбе у несагласности са Уставом", саопштено је из Уставног суда Српске.

Уставни суд утврдио је да Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Јавној установи Центар за културу и информисање из Котор Вароша, није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о локалној самоуправи и Законом о систему јавних служби.

Неуставност и незаконитост оспореног акта огледа се у томе, како је оцијенио Уставни суд, што је оспорени Правилник донесен без ваљане, законом прописане сагласности начелника општине Котор Варош, односно супротно релевантним одредбама наведених закона.

"Тиме је, уједно, дошло и до повреде уставног начела законитости из члана 108 став 2 Устава према којем прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом", наводи се у саопштењу.

Уставни суд Српске утврдио је да Одлука о доношењу измјене Урбанистичког пројекта градског дијела Угљевика и Одлука о усвајању Регулационог плана "Луг 3" у Теслићу, нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о уређењу простора и грађењу.

Уставни суд је оцијенио да се неуставност и незаконитост оспорених аката огледа у томе што оспорене одлуке нису донесене на начин и по поступку који је прописан Законом о уређењу простора и грађењу.

Извор: СРНА