latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:26 | Аутор: РТРС

Којић: Очекујемо позитиван одговор из Трибунала

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Секретаријат Хашког трибунала позитивно одговорити на захтјев Републике Српске да се у Бањалуци, у оквиру Републичког центра, формира информативни центар са јавном архивом Трибунала.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Републички центар је једина институција на простору читаве БиХ која се конкретно бави истраживачким активностима, због чега сматрамо оправданим наш захтјев да информативни центар Хашког трибунала буде у оквиру Републичког центра", рекао је Којић Срни.

Он је подсјетио да је Републички центар у септембру ове године упутио допис канцеларији Секретаријата Хашког трибунала у Сарајеву у којем је тражено да информативни центар Хашког трибунала буде у оквиру Републичког центра и у саставу Министарства правде Републике Српске.

Којић је рекао да је тада на састанку у Сарајеву у канцеларији Хашког трибунала одбијен захтјев Републичког центра, уз образложење да не желе да информативни центар Хашког трибунала буде у институцији која критикује пресуде и сам рад Хашког трибунала.

Он је истакао да Републички центар пресуде Хашког трибунала критикује на правним основама, као и рад Хашког трибунала који је био селективан.

Којић је рекао да је Републички центар након састанка изразио негодовање и жаљење због таквог става канцеларије Секретаријата Хашког трибунала у Сарајеву, тражећи да се додатно размотри њихов захтјев.

"Наш други захтјев упућен је директно у Хашки трибунал и очекујемо из Секретаријата Трибунала коначан став и одговор пом овом питању", истакао је Којић.

Он је појаснио да Информативни центар Хашког трибунала представља електронску базу јавних докумената Хашког трибунала, истичући да то нису документа која су смијештена у Хашком трибуналу, већ јавна документа која ће бити путем информационих центара доступна грађанима и истраживачима.

Којић је подсјетио да је Резолуцијом Савјета безбједности УН 1966 из 2010. године одлучено да архива Хашког трибунала која подразумијева да документа са одређеним степеном повјерљивости од "повјерљиво" до "тајно" остаје у Хашком трибуналу.

"Ово није архива Хашког трибунала у физичком облику, а став из Републике Српске је и даље када се буде рјешавало о тој архиви да се оно што је власништво Српске - врати Републици Српској", закључио је Којић.

У Сарајеву је јуче представљен Меморандум о разумијевању на основу којег ће бити успостављен информативни центар Трибунала у том граду.

Извор: СРНА