latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:34 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Бањалука: Усвојен Нацрт буџета за наредну годину

Скупштина града Бањалука усвојила је данас Нацрт градског буџета за 2017. годину у укупном износу од 128,4 милиона КМ.
Бањалука - Скупштина града (фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука - Скупштина града (фото: banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће усвојено рјешење сигурно претрпјети измјене кроз јавну расправу која слиједи у наредне двије седмице.

"Битна ствар нам је реструктурисање дуга. У наредне четири године нам доспијева 75 милиона КМ на отплату и без реструктурисања дуга на средњорочном периоду ћемо имати заробљена озбиљна средства, односно нећемо бити у прилици да улажемо више у неке развојне, инфраструктурне и комуналне потребе", рекао је Радојичић новинарима у паузи засједања градског парламента.

Он је додао да је тренутно стање на финансијском тржишту повољно за реструктурисање дуга, а ослободило би пет до десет милиона КМ за разне потребе, а не за плате.

Радојичић је додао да ће на буџет сигурно утицати и рјешење за бањалучку "Топлану", а и измјене по појединачним грантовима за различите организације.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Градске управе Бањалука Божана Шљивар истакла је да је данас усвојеним Нацртом буџета за наредну годину није предвиђен значајнији раст у односу на овогодишњи буџет.

"Највећи дио прихода припада пореским приходима и то прије свега по основу расподјеле ПДВ-а од нивоа БиХ и ентитета и ми ту не можемо у значајнијој мјери утицати“, рекла је Шљиварева.

Она је додала да ће град Бањалука активно дјеловати на измјену законских прописа која ће све локалне заједнице у Српској довести у бољу позицију.

"Оно на шта сигурно можемо дјеловати јесте порез на непокретности, јер тим приходом не управљамо на адекватан начин", истакла је Шљиварева додајући да адекватније треба управљати и приходима од комуналних накнада, а да је неопходно успоставити и евиденцију свих некретнина којима град располаже.

Потпредсједник Скупштине града Бањалука Милан Милаковић из СП рекао је да ће усвојени Нацрт буџета града претрпјети измјене до форме приједлога првенствено због тога што се припрема нова систематизација радних мјеста у Градској управи.

"Нови градоначелник и нова извршна власт ће уврстити своје политике и своју визију буџета за наредну годину", рекао је Милаковић и додао да је усвојени нацрт радила стара администрација у граду како би документ што прије био на увиду јавности.

Он је нагласио да ће клуб одборника СП-а у скупштини града до израде приједлога буџета за наредну годину у документ засигурно уврстити своје приједлоге.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић предложио је да се у Нацрту буџета града за наредну годину повећа грант за запошљавање и самозапошљавање, стипендије за ученике и студенте, пронаталитетну политику и грант за удружења лица с инвалидитетом.

"Све ове ставке могу бити повећане за 20 одсто у односу на тренутни нацрт буџета, само ако би се смањили расходи за лична примања за 1,3 одсто. У преводу, то би значило да сваки службеник пет минута дневно свог рада не наплати", рекао је Станивуковић.

На данас одржаној сједници Скупштине града Бањалука разматрани су и нацрти измјене Статута града Бањалука и Пословника о раду Скупштине града Бањалука којима је омогућено да Скупштина града има два потпредсједника.

Извор: СРНА