latinica  ћирилица
30/11/2016 |  14:39 | Аутор: РТРС

Брдо код Крања мјесто првог сусрета Трампа и Путина?

Премијер Словеније Миро Церар наговијестио је да постоји иницијатива да до сусрета Доналда Трампа и Владимира Путина дође у Словенији.
Брдо код Крања (Фото: brdo.si) -
Брдо код Крања (Фото: brdo.si)

Церар је потврдио да је разговарао и са Трампом и његовом супругом, Словенком Меланијом и изнио идеју о америчко-руском самиту, што је новоизабрани први станар Бијеле куће примио к знању. Словенија се понудила и да постане својврсни мост који би приближио двије суперсиле, а ту вијест у уторак су пренијеле све свјетске агенције.

Званична Љубљана има и посебно добре односе са Кремљом, а Владимира Путина су три пута угостили у Дежели. Сам предсједник Борут Пахор показао је политичку храброст када се и у Вашингтону и у Бриселу енергично супротстављао наставку санкција Русији, што су Руси посебно цијенили. Словенија има и искуства у организацији сличних сусрета на врху, јер су се и Путин и Џорџ Буш први пут сусрели на Брду код Крања, на почетку првог мандата бившег америчког предсједника.

Али, Трамп још није ни ушао у Бијелу кућу, а тешко је и прогнозирати како ће се даље кретати руско-амерички односи. Тако Словенци рачунају да би баш Меланија, која је досад била ван политике, могла да буде пресудна за организацију сусрета два моћна свјетска лидера који желе боље односе. Сама Словенија, као чланица ЕУ, али и земља која је била дио југословенске државе, по мишљењу Церара и Пахора била би идеално мјесто одакле би двојица лидера могла да пошаљу поруке у свијет.

Иако је "зец" још дубоко у шуми, у Словенији већ има и оних који у мислима припремају самит на врху, спомињући Брдо код Крања, гдје је била и бивша резиденција Јосипа Броза Тита, као најидеалнију локацију за сусрет. Иде се и тако далеко да се прогнозира да би до сусрета могло доћи до љета сљедеће године, а био би то без сумње највећи политички догађај у новијој историји државе.

Извор: Вечерње новости