latinica  ћирилица
30/11/2016 |  14:54 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Влада Српске опредијељена да ријеши сва питања борачке популације (ВИДЕО)

На састанку премијерке Жељке Цвијановић и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата разговарано је о проблемима са којима се сусрећу те категорије становништва и положају борачке популације.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Новац је највећи проблем, кажу представници удружења, будући да грантови предвиђени за ову годину још нису исплаћени. 

У најтежем положају је Удружење жена жртава рата, каже њихова предсједница, Божица Живковић Рајилић. До сада су, каже, имали подршку Владе, међутим, откако су постали организација од посебног јавног интереса, каса им је празна.

- Тек у 8. мјесецу смо добили рјешење на 50 000, а добили смо до сада само 10-15%, да не рачунам. Ја и друге чланице Удружења саме плаћамо трошкове састанака и пута. Са чим човјек да ради, наводи Рајилићева.

Удружење породица погинулих и несталих, као и Ратних војних инвалида има исти проблем са грантовима. Из Владе увјеравају да ће до краја године већи дио дуговања бити измирен. Накнаде за припаднике ових категорија становништва у сљедећој години могле би бити веће.

- Сви су свјесни чињенице да ће оквир буџета за 2017, остати исти као за 2016. Због смањења броја корисника, повећаваће се примања, наводи Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Повећање примања поздрављају из Удружење породица погинулих и несталих.

- Прихватамо да се повећа инвалиднина за број који не примају више накнаде, рекао је Недељко Митровић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

На састанку је било ријечи и о наставку програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних ивалида. Премијерка Жељка Цвијановић истакла је чврсту опредијељеност када је ријеч о рјешавању статусних и свих других питања борачке популације, као и да сва важна питања анализира и дефинише са представницима удружења која су, како је истакла, дала немјерљив допринос у стварању Републике Српске.