latinica  ћирилица
30/11/2016 |  15:35 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: Усвојен нацрт буџета за 2017. годину (ВИДЕО)

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су нацрт буџета за 2017. годину у износу од 128 милиона 480 хиљада марака, што је 7,5 одсто мање у односу на овогодишњи ребаланс.
Скупштина општине Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина општине БањалукаФото: РТРС

Градоначелник Игор Радојичић поручује да ће усвојени нацрт претрпјети одређене измјене до форме приједлога, који ће се пред одборницима наћи крајем године. До тада ће се у неколико мјесних заједница, водити јавне расправе.

Бањалуци у наредне четири године на отплату дуга доспијева 75 милиона марака, а рестуктурисањем тог дуга ослободила би се значајна средства за улагање у развој, рекао је градоначелник Игор Радојичић. Зависно од тога када ће и како бити реструктурисан дуг ићи ће се или на измјене усвојеног нацрта или у ребаланс буџета у првом кварталу наредне године.

"Реструктурисање дуга на финансијском тржишту, које је тренутно доста повљно има средстава са ниским каматним стопама, ослободило би нам између пет и десет милиона марака годишње, не за потрошњу, плате, него за комуналне, инфраструктурне и разне друге потребе", рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Дио инвестиција, као што су јавна расвјета, градња спортске дворане или дјечијих игралишта, биће реализоване и кроз јавно-приватна партнерства и донације друштвено одговорних предузећа, каже Радојичић. На коначни изглед буџета утицаће и рјешење које ће бити пронађено за градску Топлану, појединачни грантови, и боља наплата пореза на непокретности.

"Ту може бити остварено значајно повећање прихода, с циљем да не повећамо пореску стопу, него да основица буде свеобухватна, да максимално изостане избјегавање плаћања овог пореза", навела је Божана Шљивар, в.д. начелника Одјељења за финансије у Градској управи Бањалука.

Нацртом буџета нису предвиђена нова задужења, а ПДП-ов Драшко Станивуковић сматра да због тога не може бити ни развоја града. Додатна средства за стипендије, запошљавање, пронаталитетну политику и грант за удружења лица са инвалидитетом, могуће је, сматра, обезбиједити смањењем плата у градској администрацији.

"Све ове ставке које смо набројали могу бити повећане за 20%, што значи да би се неке и удуплале, само ако бисмо лична примања смањили за 1,3%", навео је Драшко Станивуковић, одборник ПДП-а.

Одборници су усвојили и Нацрт одлуке о измјенама и допунама Статута Града, чиме су створени услови да, након усвајања ове одлуке и у форми приједлога, градска скупштина добије и другог потпредсједника.