latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:30 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Брчко- истекао уговор о ангажману више од 200 наставника (ВИДЕО)

Због истека Уговора о дјелу, по основу којих је у основним и средњим школама привремно ангажовано више од 200 наставника, у дистиркту Брчко угрожен је процес редовног одвијања наставе. Овај проблем нашао се и пред новим сазивом брчанског парламента.
Брчко  (Фото: Алмир Џановић) -
Брчко (Фото: Алмир Џановић)

Досадашњи Закон о образовању Дистрикта Брчко, предвидио је да процедуру запошљавања наставног кадра, може обављати само један Одобор за запошљвање. Овај одбор је како наводи актуелни шеф брчанског обрзовања, постао камен спотицања.

"Ми смо то урадили да би обезбиједили функционалнсот наставног процеса у складу са Законом. То је била обавеза и мене као шеф Одјељења и наравно и владе и скупштине, која је оснивач школа у Бч. Дист, да обезбиједимо наставни процес", каже шеф Одјељења за образовање дистиркта Брчко Бошко Стојаковић.

Градоначелник и предсједник Скупштине дистрикта, сагласни су да настава не смије стати.

"Дакле, образовање и наставни процес не смије стати, из тога разлога се градоначелник у консултацијама са мном опредијелио, а ја сам прихатио, да парламент дакле потврди својим закључком и наложи, градоначелнику и шефу одјељења, како да поступе", изјавио је Есед Кадрић, предсједник Скупштине дистиркта Брчко.

"Наравно, ово рјешење које ћемо донијети, биће привременог карактера само до, окочања овог полугодишта, школске 2016/17. Онда ћемо се потрудити да по законској процедури, омогућимо ангажовање наставног особља, да би смо друго полугоште кренули без ових проблема", рекао је градоначелник Дистрикта Брчко Синиша Малић.

Опозиција у брчанском парламенту мишљења је да је запошљвање у образовању по уговору о дјелу, манипулативни простор за сакупљање бирчаког тијела.

"Разлози су зато што нису знали и зато што нису хтјели. Да су знали не би промијенили 4 шефа одјељења у претходном мандату, а нису хтјели зато што би било пуно лкаше запошљавати од једних до других избора, двије и више стотина углавном младих људи", ријечи су Синише Голића, посланика Колације ПДП-НС Скупштина дистиркта Брчко

У Одјељењу за образовање дистиркта Брчко, наводе да су израдили нови нацрт Закона о образовању у основним и средњим школама, који предивђа да се процес запошаљвања наставног кадра, врати у оквире школа али тај приједлог, још није дошао до Скупштине, с обзиром да није прошао све процедуре у Влади дистрикта Брчко.