latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:36 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Сладојевић: Потребна већа пажња дневним центрима и дјеци са сметњама

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић рекла је да ресорно министарство припрема десетогодишњу стратегију за унапређење положаја лица са инвалидитетом и гдје ће се већа пажња посветити дневним центрима и дјеци са сметњама у развоју.
Бранка Сладојевић - Фото: Screenshot
Бранка СладојевићФото: Screenshot


"То је обавеза и институција и надлежних власти, невладиних организација, али и сваког члана нашег друштва и желимо да развијемо сензибилитет са приватним сектором, који могу пуно да помогну", истакла је она приликом посјете Дневном центру Удружења за помоћ дјеци и омладини са сметњама у развоју "Сунце", поводом обиљежавања Међународног дана лица са инвалидитетом 3. децембра.

Она је позвала све привредне субјекте и приватнике да подрже оваква удружења и дневне боравке јер то много значи и дјеци и њиховим породицама.

Сладојевићева је истакла да су дошли у "Сунце" јер су они веома успјешна организација и удружење родитеља који су формирали овакав начин дневног боравка за дјецу са сметњама у развоју, које утиче на њихову социјализацију, оспособљавање, кориштење осталих функција њихових могућности, разоноду.

"Сутра славе 17. рођендан, што је дуг период, а обично се дешавало да се дневни центри отварају и затварају усљед недостатка новца, што овдје није случај", рекла је она и захвалила се радницима у "Сунцу" и родитељима који су били упорни да овај дневни боравак остане за дјецу.

Сладојевићева је нагласила да је у "Сунцу" око 20 корисника овог дневног боравка који имају подршку општине Пале.

Сладојевићева се захвалила и на медаљи добродошлице коју су израдила дјеца у "Сунцу" и поклањају их свима који их посјете.

Предсједник Удружења "Сунце" Миленко Вујиновић захвалио је на посјети представницима Министарства здравља и социјалне заштите.

Он је нагласио да су данас разговарали о стратегији за унапређење положаја лица са инвалидитетом. Досадашње стратегије су, каже, биле веома лоше и мало тога је из њих реализовано.

Према његовим ријечима, највећи проблеми су недостатак материјалних средстава, а закони који се стално мијењају не воде рачуна да постоје особе са инвалидитетом.

"Сви закони су направљени подједнако за све, а нема веће дискриминације него када радите по систему за све једнако. Знамо да у друштву не могу сви бити једнаки и да мора бити разлика по разним основама", казао је он.

Корисник дневног боравка Борис Вујиновић рекао је да често долази у "Сунце" гдје му је лијепо јер се друже, играју и цртају.

Извор: Срна