latinica  ћирилица
30/11/2016 |  17:26 ⇒ 01/12/2016 | 09:09 | Аутор: РТРС

Писмо ММФ-а: Мјере о плавом дизелу на нивоу БиХ нису проводиве (ВИДЕО)

Како РТРС сазнаје, ММФ је упутио писмо Савјету министара и владама ентитета у којем наглашава да мјере о Плавом дизелу на нивоу БиХ нису проводиве.
Плави дизел - Фото: РТРС
Плави дизелФото: РТРС

У писму се на тај начин потврђује ранији став Владе Српске, да је увођење „Плавог дизела“ на БХ нивоу неприхватљиво, и да то треба да остане у надлежности ентитета. 

Приједлог из Савјета министара директно поткопава систем индиректног опорезивања у БиХ, и њиме се не дефинише ко би требало да буде одговоран за праћење, ревизију и примјену оваквог механизма обезбјећења „плавог дизела“, наводи ММФ.

- Ја морам рећи да је влада много пута до сада изнијела став да је оваква иницијатива спорна управо из идентичних разлога који су наведени у овом писму ММФ које је упућено, наводи Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Увођење плавог дизела на ниву БиХ, спорно је и са уставног становишта, па због тога ММФ предлаже да се од такве иницијативе одустане. ММФ наводи и да иницијатива није у складу са надлежностима појединих нивоа власти у БиХ. Премијерка Жељка Цвијановић и раније је упозоровала на то да никакав договор са ММФ-ом о увођењу Плавог дизела на БХ нивоу није постигнут и да Плави дизел за пољопривреднике обезбјеђује Влада РС.

- ММФ је указивао и током наших преговора за закључење Писма намјере да није могуће издвајати буџетска средства на нивоу БиХ, односно да није могуће на тај начин обезбиједити плави дизел, изјавила је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске. 

Буџетска средства могуће је издвојити искључиво из ентитеских каса, што Влада Српске ради већ четири године, обезбјеђујући тако регресирано гориво за око 20 хиљада пољопривредника.

- Влада Републике Српске још од 2013. године пружа подршку пољопривредницима по основу плавог дизела, до сада је за те намјене издвојено више од 27 милиона марака, навео је Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Само ове године за регресирано гориво Влада Српске обезбједила је шест милиона марака, чиме је набављено око 10 милиона литара плавог дизела.