latinica  ћирилица
30/11/2016 |  17:55 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Прњавор: Конституисана Скупштина (ВИДЕО)

Након што је СНСД у Прњавору освојио апсолутну скупштинску већину, већ су се појавили прелетачи из опозиционих редова.
Прњавор - конститутивна скупштина - Фото: РТРС
Прњавор - конститутивна скупштинаФото: РТРС

Два одборника СДС-а приклонили су се владајућој већини, а данашње конституисање локалног парламента засјенила су подијељена мишљења међу одборницима НДП-а у вези са именовањем потпредсједника скупштине. 

СНСД имао је већину од 19 одборника са коалиционим партнерима НДП, СП, ДНС, СДА, ПДП, СНС и националним мањинама. Тој већини придружила су се још два одборника из опозиционог СДС-а. Тако ће ова странка, умјесто са освојених девет мандата, имати седам. Међутим, није јасно зашто су се ови одборници одлучили приклонити владајућима.

- Не знам, било би добро да њих питате, али ако ја будем говорио своје мишљење, могуће да су лични интереси, нећу да прејудицирам, рекао је Борко Лукановић из СДС-а.

Тако су данас за предсједника СО, за СНСД-овог Жељка Симића гласала 22 одборника, а у складу са коалиционим договором за потпредсједника предложен је НДП-ов Миро Шикарац. Услиједиле су бројне паузе, јер су мишљења о томе била подијељена. Поједини одборници тражили су да се гласа такође за НДП-овог Славишу Милинчића, што је наметнуло питање – да ли се у овом случају расипа и НДП?

- Проблеми су настали због нашег опредијељења у смислу подршке Томашу и због тога су наши до јучерашњи коалициони партнери покушали по сваку цијену да на неки начин оспоре именовање потпредсједника, рекао је Миро Шикарац, потпредсједник СО Прњавор.

- СНСД данас подржао избор Шикарца, то је наша обавеза по коалиционом споразуму, не бих улазио у однос других партија са НДП-ом, рекао је Жељко Симић, предсједник СО Прњавор.

Поједини одборници ипак нису дали подршку коалиционом партнеру.

- Нисам подржао Шикарца, јер није наступао прије како треба и тај однос СНСД-а према њему, а сад су већина, не знам, вријеме ће показати, навео је Савко Тубак.

- Надамо се да ће ти анимозитети остати само на данашњем дану и да ће током сљедећег периода то бити превазиђено, наводи Александар Вуковић.

Начелник Дарко Томаш сматра да ће се овакви анимозитети превазићи и да ће скупштина несметано функционисати. Поручује да ће буџет за 2017.бити усвојен до краја године.

- У наредних мјесец дана, имаћемо двије или три сједнице, на којима ћемо стићи све што је планирано законом и увјерен сам да ће бити тако, рекао је Дарко Томаш, начелник општине Прњавор.

Разријешени су и досадашњи начелници одјељења и на те позиције постављени вршиоци дужности.