latinica  ћирилица
30/11/2016 |  18:27 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Брисел- Постигнут договор о правосуђу

Београд и Приштина су у Бриселу постигле договор о спровођењу споразума о правосуђу из 2015. године.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Обје стране, односно Едита Тахири и Марко Ђурић, шефови преговарачи у дијалогу уз посредовање ЕУ, данас су се сложиле око коначних корака за имплементацију Споразума о правосуђу, који је постигнут у оквиру дијалога 9. фебруара 2015. године.

Очекивања су да ће Брисел добити потврду обје стране 9. децембра ове године да су испуниле имплементацијске обавезе у вези са судијама, тужиоцима и судском особљу, по којима се они интегришу у правосудни систем Косова.

Како кажу у Бриселу, њихова интеграција ће у потпуности ступити на снагу 10. јануара 2017. године.

Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је након вишемјесечних дипломатских напора, српска делегација овим договором успјела да осигура признање и извршење пресуда и одлука судова Србије донијетих након 1999. године на Косову и Метохији.

- На овај начин обезбјеђена је адекватна правна заштита за српска физичка и правна лица у Покрајини. Договором који је данас постигнут то је гарантовано и од стране привремених институција самоуправе у Приштини и од стране ЕУ - каже Ђурић.

Оцијенио је да је у питању значајан договор, имајући у виду правну несигурност којој су Срби у претходном периоду били изложени од приштинских привремених институција, али и досадашње оспоравање рада српских институција на Космету.

ЕУ је похвалила стране на постизању овог успјеха и замолила их је да убрзају напредак у погледу имплементацијског рада на свим осталим недовршеним споразумима, посебно на оном о Заједници српских општина и о енергетици.

Извор: Агенције