latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:47 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Нови вербални напад на Шербеџију

Напади на глумца Радета Шербеџију због ставова изнесени на Београдском сајму књига не јењавају већ више од мјесец дана, а најновији "ударац" стигао је од контроверзног хрватског бизнисмена Јосипа Радељака, званог Дикан.
Раде Шербеџија - Фото: РТРС
Раде ШербеџијаФото: РТРС

Према писању хрватских медија, Радељаков гнијев изазвало је гостовање Радета Шербеџије на телевизији Н1, гдје је глумац одбио да одговори на питање водитеља Тихомира Ладишића "ко је у рату деведесетих на простору некадашње Југославије био агресор, а ко жртва".

Све је, међутим, почело када је Шербеџија на Београдском сајму књига, представљајући своју књигу одабраних пјесама "Странац", рекао: "Битанге, ето што су ти који су завадили обичан народ. Од тих битанги није се могла спасти дивна Југославија. Није важно ко је више страдао, чије су жртве најбројније, јер нисмо смели дозволити да један поштен и частан човјек изгуби живот у Југославији. Неправедно одузет живот је свемирска катастрофа. Нисмо се могли цивилизацијски носити с историјским тренутком", рекао је Шербеџија.

Пошто је неколико хрватских портала пренијело Шербеџијине изјаве, "јавност" се узнемирила, а реаговало је чак и Министарство хрватских бранитеља, које је затражило од Министарства унутрашњих послова забрану наступа и дјеловања глумца Радета Шербеџије у Хрватској на најмање пет година, због наводног "грубог срамоћења хрватских генерала" и "домовинског рата".

Због свега тога Шербеџија је ангажовао адвоката Чеда Продановића и тражио званично извињење министра хрватских бранитеља Тома Медведа.

Продановић је у званичном допису Медведу демантовао разлоге за осуду славног глумца.

"Шербеџијин наступ је био пацифистички. Његов наведени јавни иступ се у суштини може свести на изражавање пацифистичког става и осуду негативних појава, импликација и посљедица које су ратна догађања на простору бивше Југославије изазвала. Том приликом, супротно наводима из саопштења, Раде Шербеџија није споменуо, нити алудирао у било којој реченици на домовински рат, хрватске бранитеље, страдалнике или хрватске ратне хероје. Исто тако, није спомињао Трибунал у Хагу, као ни суђења која су пред њим спровођена", писало је у допису.

Епилог се, судећи по најновијој епизоди с Радељаком, и не назире.

Раде Шербеџија је оснивач позоришта "Улисис" које већ 16 сезона игра представе током љета на Брионима.

Као специјални гости позоришта на Брионима су биле холивудске звијезде Ванеса Редгрејв и Ралф Фајнс, али и многи врхунски глумци са простора некадашње Југославије.

Шербеџија годинама својим ставовима о распаду СФРЈ иритира дио хрватске јавности, јер одбија да коментарише околности које су довeле до оружаних сукоба у Хрватској.

За себе је увијек говорио да је југословенски глумац.

Извор: Танјуг