latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:06 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Иванић: Бошњачки политичари да направе искорак ка Београду

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да бошњачки политичари у Сарајеву треба да направе искорак ка Београду за унапређење односа двије земље.
Младен Иванић (фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић) -
Младен Иванић (фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић)

Иванић је рекао да ситуација на Балкану "доминантно зависи од односа у троуглу Загреб-Сарајево-Београд" и да би смиривање напетости у тим односима имало врло позитивне импликације по цијели регион. Он је рекао да су отказивање посјете предсједника Србије Томислава Николића Сарајеву и напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници највидљивији проблеми који у посљедње вријеме отежавају односе двије земље.

- Заиста сматрам да кључни искорак у томе, јер су проблеми настали због реакције посебно бошњачке стране, треба да дође од бошњачког руководства у Сарајеву. Стичем утисак да су они схватили, стичем утисак да би то жељели, али још то нисмо јавно чули. Оног тренутка када се то јавно искаже, мислим да ће се створити претпоставке да се ствари мало ипак уведу у неке нормалније токове - рекао је Иванић.

Он се заложио за тројни састанак лидера БиХ, Хрватске и Србије, али и навео да од таквог сусрета не очекује много, већ да се покаже да кључни људи три земље могу сјести заједно и у "нормалној атмосфери" попричати о политичким темама и створити мало позитивнију слику о међусобним односима.

- Реално мислим да највећи искорак треба да уради прије свега Загреб и посебно, могу слободно рећи, Сарајево, зато што је до тензија између Сарајева и Београда дошло због отказивања посјете господина Николића, која је била посљедица бошњачке политичке елите која је то тражила, да је дошло до тензија због напада на господина Вучића а да нико за то није одговарао а што опет није производ никаквих негативних односа било Бањалуке било Београда - рекао је Иванић.

Он је рекао да је идеја о таквом састанку његова, али да је питање да ли ће она добити подршку.

- Ја мислим да прије краја јануара, почетка фебруара није реално очекивати такву врсту састанака под условом да буде политичке спремности на свим странама - додао је.

На питање када се може очекивати посјета предсједника Србије Томислава Николића Сарајеву, Иванић је рекао да то "зависи од односа господина Николића, Вучића и (Бакира) Изетбеговића". Он је додао да разумије резервисаност Београда док не дође до јаснијег сигнала из Сарајева да су лидери Србије добродошли.

Иванић није желио да коментарише предстојеће предсједничке изборе у Србији.

- Мислим да није добро да се ми из Републике Српске петљамо у политички живот Србије. Ја сам се тога увијек чувао. Наше је да сарађујемо с лидерима Србије ко год да је. Ја искрено имам јако добре односе и с господином Вучићем и с господином Николићем, али неке фаворите не бих имао, јер мислим да би било мало и препотентно од нас из Републике Српске да то овдје радимо - рекао је Иванић.

Извор: БЕТА