latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:19 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Бодони: Заштитити културно насљеђе

Амбасадор Француске у БиХ Клер Бодони поздравила је одлуку организатора прве међународне конференције о заштити угроженог културног насљеђа, која се одржава у Абу Дабију, да позову БиХ, коју ће представљати предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.
Клер Бодони - Фото: СРНА
Клер БодониФото: СРНА

"Разарање античког сиријског града Палмире, муслиманског маузолеја Тимбукуту у Малију, пљачке ирачких музеја, показали су да морамо више урадити на заштити културних добара која су угрожена у сукобима", изјавила је француски амбасадор, чија земља заједно са Уједињеним Арапским Емиратима организује ову конференцију.

На иницијативу Француске, навела је она, конференција у Абу Дабију има за циљ оснивање међународног фонда за заштиту угроженог културног насљеђа, саопштено је из Амбасаде Француске у БиХ.

"Намјера је да се достигне сума од 100 милиона долара. Овим средствима поједина дјела ће се моћи склонити у међународну мрежу привремених уточишта, а уништени објекти обновити", истакла је Бодонијева.

Она је изразила жељу да учествовање БиХ на високом нивоу нагласи важност питања заштите културног насљеђа у земљи.

Напомињући да је културно насљеђе у БиХ још угрожено, она је истакла да Амбасада Француске подржава институције БиХ у њиховом раду на заштити културног насљеђа.

Из тог разлога, Амбасада Француске подржава рад Центра против кријумчарења умјетнинама с циљем подизања свијести јавности, и пружа му помоћ на пољу обучавања, наводи се у писаној изјави француског амбасадора.

"БиХ ће имати прилику да у Абу Дабију пренесе своје искуство у заштити насљеђа током рата и у обнови оштећених објеката. Али та мобилност треба да буде настављена и у БиХ, у њеним ентитетима и кантонима, ради боље заштите насљеђа земље", истакла је Бодонијева.

Извор: СРНА