latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:44 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево- Усвојен буџет (ВИДЕО)

Скупштина града Источно Сарајево без расправе усвојила је Нацрт буџета за 2017. годину, који је у односу на претходну мањи за 700.000 КМ.
Скупштина града Источно Сарајево - Фото: РТРС
Скупштина града Источно СарајевоФото: РТРС

Пема ријечима Ненада Самарџије, градоначелника Источног Сарајева, због мањка прихода у буџету за 2017. годину нико неће бити оштећен. Нагласио је да је 700.000 КМ град уштедио и да без тих средстава несметано може функционисати у наредној години. У нацрту за 2017. годину нису планирана средства за дотације општинама у саставу града.

Нацрт буџета за 2017. годину усвојен је без дискусије, али из градске управе поручују да ће у јавној расправи бити омогућено упућивање амандмана који ће бити разматрани на сљедећој скупштини која би требало да буде одржана до 22. децембра.

- Највећи дио трошкова односи се на материјалне трошкове и лична примања радника, за рад средњих школа планирано је око 550.000 КМ, за субвенционисање градског и јавног превоза око 270.000 КМ, за азил за псе око 100.000 КМ и за комуналну инфратсруктуру као што је саобраћајна сигнализација и набавка опреме око 400.000 КМ - каже Самарџија.

У општини Источно Ново Сарајево нису изненађени одлуком да нацртом буџета нису планирана средства за ову општину. Та пракаса се понавља, кажу, већ четврту годину.

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево, каже да су и становници ове општине грађани града Источно Сарајево, као и да се током претходне четири године градоначелник и његови сарадници према њима понашају индиферентно, те да "никада ниједан пројекат нису овдје финансирали".

- Неистина је да нисмо позивали на сарадњу, да нисмо сарађивали, разговарали, никада нам градоначелник није понудио да финансира или подржи било какав пројекат који би општина Источно Ново Сарајево кандидовала - рекао је Ћосић.

У расподјели грантова ове године биће закинуте и остале двије градске општине Трново и Пале, на чијем врху су начелници из СНСД-а.

Горан Вујичић, начелник општине Трново, каже да средства добијају када су начелници из СДС-а, али када су начелници из СНСД-а нема средстава.

- Ја сам прије четири године упозоравао да се донесе правилник и увијек сам говорио да општине Трново и Источни Стари Град требају бити прве на листи приоритета. Те двије општине треба да добију највише средстава, без обзира ко је начелник - каже Вујичић.

Међутим, градоначелник Источног Сарајева, не мисли тако.

- Ја сам и ове године понудио буџет скупштини на који одборници из општина које нису добиле средства нису имали примједби - рекао је Самарџија.

Укупна буџетска средства Града Источно Сарајево за 2017. годину износе 8.600.500 КМ, од чега је 30 одсто планирано за инвестиције. Овај проценат, каже градоначелник, показатељ је да је буџет развојни.