latinica  ћирилица
01/12/2016 |  17:13 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Обновљен Мост на Жепи

Комисија за очување националних споменика БиХ окончала је радове на стабилизацији националног споменика - Моста на ријеци Жепи, за шта је 62.600 долара донирао Специјални фонд америчких амбасадора за очување културног насљеђа при Амбасади САД у БиХ.
Обновљен Мост на Жепи - Фото: СРНА
Обновљен Мост на ЖепиФото: СРНА

Овај историјски споменик налази се на Листи угрожених споменика БиХ због оштећења конструкције моста, пукотина и деформација које могу узроковати даље пропадање, а циљ пројекта био је довођење конструкције моста у стабилно стање са довољним нивоом безбједности, уважавајући критеријуме носивости, употребљивости и трајности.

Ова фаза пројекта обухватала је извођење радова ургентне стабилизације моста, што је представљало постављање привремене скеле која ће обезбиједити објекат и омогућити извођење осталих фаза пројекта рестаурације када се за то обезбиједе средства, наводи Комисија.

Иако су радови извођени на изузетно тешком и неприступачном локалитету, завршени су прије постављеног рока. Пројектну документацију је израдила фирма ИПСА институт Сарајево, а извођач је фирма Неимари.

Партнери у спровођењу пројекта били су мјесна заједница Жепа, општина Рогатица и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Комисија наводи да у старијим записима и путописима нема никаквих података о градитељу и времену изградње Моста на ријеци Жепи нити је на мосту остао сачуван текст са натписом који би могао дати прецизне информације о времену и градитељу овог објекта.

Претпоставља се да је саграђен крајем 16. вијека. Мост који се налазио на ушћу ријеке све до 1966. године, демонтиран је и реконструисан на другој локацији због изградње ХЕ Бајина Башта. Његова нова локација налази се 500 метара од насеља Жепа.

Због свих карактеристика овог добра, Комисија је 2005. године донијела одлуку о проглашењу Моста на Жепи националним спомеником БиХ, а на истој сједници је донесена одлука да се због стања Моста, односно оштећења конструкције, ово добро уврсти на Листу угрожених споменика БиХ.

Извор: СРНА