latinica  ћирилица
01/12/2016 |  18:26 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Притисак на Приштину: ЗСО од сљедеће године?

Велика је вјероватноћа да би Заједница српских општина већ од сљедеће године, тачније од маја, могла да буде формирана и почне и формално да функционише на Косову и Метохији, сазнаје Блиц.
Приштина - Фото: ТАНЈУГ
ПриштинаФото: ТАНЈУГ

- Сада је на Приштини сав посао. Суштина је да недостаје пропис у косовском систему који ће заправо бити основ по ком ће бити израђен Статут о ЗСО као подзаконски документ. Када тај посао буде урађен, онда би ствари требало много брже да се одвијају - каже особа блиска преговарачком процесу у Бриселу.

Да је ЗСО сада "на столу" као главна тема, свједочи и то да Србија управо о томе ових дана разговара са Бриселом, односно са тамошњим званичницима.

Како се сазнаје, српска страна је иницирала ове разговоре, у којима говори о томе шта је испуњено са српске стране а шта Приштина није урадила иако се на то обавезала, прије свега када је у питању ЗСО, која чини и највећи дио Бриселског споразума.

- Код ЕУ се инсистира на формирању ЗСО и да се крене у спровођење тог споразума - каже извор.

Како каже, о томе се разговара са Европском службом за спољне послове, односно онима у њој који су задужени за дијалог Београда и Приштине.

- Они стално инсистирају на томе да све што је договорено мора да се спроведе, тако да притисци на приштинску страну неће изостати - прича извор.

Шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је јуче да, иако се на то обавезала на највишем политичком нивоу, Приштина још не жели да разговара о овој теми.

- Ми понављамо представницима ЕУ, које сматрамо примарно одговорнима за спровођене свих договора, да то што се у јавности не само не говори о ЗСО, него се говори о неким заједницама које превазилазе границе наше земље и нису ЗСО, да то не доприноси ни клими нормализације односа, нити спуштању тензија у региону - рекао је Ђурић.

Да је Приштина у незавидној позицији каже и Љубомир Марић, министар администрације и локалне самоуправе у влади у Приштини.

- Све је већи притисак међународне заједнице како би се дио споразума око ЗСО и спровео - каже он.

Споразум о принципима за успостављање ЗСО потписан је у августу 2015. године, и по њему је Приштина у најкраћем року требало да усвоји декрет о оснивању ЗСО, који би затим био прослијеђен Уставном суду на потврду, како би ЗСО ушла у косовски правни систем. Према том споразуму, до 25. децембра 2015. године, требало је да буде усаглашен текст статута ЗСО. То је било прије годину дана.

Извор: Блиц